„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Daugavpilī svin Marka Rotko dzimšanas dienu

Svinot Daugavpilī dzimušā slavenā mākslinieka Marka Rotko 111. dzimšanas dienu, šodien, 24. septembrī visi starptautiskās konferences „Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda” dalībnieki ar speciālu vilcienu „Klusuma laboratorija” atbrauks uz Daugavpili. „Tajā varēs baudīt klusumu, sajust skaņas un mirkļa maģiju,” sola organizatori. Plkst.20.00 pie mākslas centra sāksies multimediju performance „Rotko iedvesmo”, kuras kulminācija būs pusnaktī.

„Rotko iedvesmo” ir stāsts par Rotko mākslu un arī par ikvienu no mums. Cilvēks meklē un atrod sajūtas, iegūst iedvesmu un iedvesmo citus. Stāstam ir trīs posmi. No meklējumiem tumsā un tukšumā tiek atrasta krāsa un ekspresija, kuru galvenais elements ir cilvēks. Un Marka Rotko darbu ietekmē skatītājā rodas emocijas. Tās pārtop iedvesmā, kas dod iespēju Rotko darbos ieraudzīt spēcīgo dabas un laikmeta klātbūtni. Tas būs spilgts krāsu un skaņu piedzīvojums, kurā ikviens varēs interaktīvi un radoši izpausties. Projekta producente ir Madara Māra Irbe, video autori - Edgars Rožkalns, Aksels Bruks un Luīze Sprūde, vizuālo efektu autors - Mārtiņš Upītis, mūzikas autors - Atis Arilkevičs, dejotāji - Gabija Bīriņa, Rolands Andersons, Madara Bļasāne un Māra Bļasāne.

Uz performanci „Rotko iedvesmo” gaidīts ikviens Daugavpils viesis un iedzīvotājs. Skaņu un gaismas saspēle Rotko centra pagalmā ilgs līdz pusnaktij un ir veidota cikliski. To varēs izbaudīt, ierodoties jebkurā laikā no plkst.20.00 līdz pusnaktij. Ieteikums ģērbties atbilstoši laika apstākļiem.

Konference 25.septembrī turpināsies Daugavpilī, tajā piedalās pasaulē pazīstami zinātnieki un mākslinieki, kurus iedvesmojusi Rotko radošā darbība, no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas. Dalībnieku vidū ir Rotko radošās darbības galvenais pētnieks, britu mākslas zinātnieks Deivids Anfams, krievu mākslas kurators un kritiķis Viktors Miziano, franču akadēmiķe Annija Koena Solala, kura prezentēs grāmatu par Rotko, kas pārtulkota latviešu valodā. Ciemos atbrauks Rotko bērni Kristofers un Keita.

Rotko mākslas centrā tiks atklātas jaunas septiņu Latvijas mūsdienu mākslinieku, īru mākslinieces Kristīnes Hakslijas, brita Pītera Grifina izstādes. 25. septembrī, mākslinieka dzimšanas dienā, tradicionāli tiks atklāta plenēra dalībnieku darbu izstāde. Plenērs notika desmito reizi.