„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.2 °C
apmācies

Cūku mēris šogad nav vienīgā zemnieku liksta

Šis gads zemniekiem padevies negaidīti smags un pārbaudījumu pilns. „Domāju, ka Zirga gadā būsim beidzot zirgā, bet patiesībā esam nodzīti kā darba kleperi,” skumji atzīst Krāslavas novada zemniece Rudīte Lipšāne. Viņas saimniecību „Līva” Aulejas pagastā šogad satricinājušas ne tikai cūku mēra sekas, bet arī piena krīze un graudu cenu kritums. Par spīti visām problēmām, viņa tomēr saņēmusies piedalīties ikgadējā Zemkopības ministrijas rīkotajā konkursā „Sējējs – 2014” un ieguva veicināšanas balvu konkursa grupā „Gada lauku saimniecība”. Rosīšanās pirms konkursa vismaz ļāvusi nedaudz saņemties un atgaiņāt drūmās domas, arī saimniecība kopīgiem spēkiem tikusi uzposta, kas esot pašiem liels ieguvums. Taču vispriecīgākais notikums šovasar viņas ģimenē ir pirmā mazdēliņa Jēkaba nākšana pasaulē. Pašas trīs bērni un mazais ķipars ir vislielākais stimuls nenolaist rokas.

Z/s „Līva” ir daudzprofilu saimniecība, tikai tas šogad palīdzējis noturēties un nebankrotēt, atzīst Rudīte. Pirms trim gadiem viņa īstenojusi ES projektu cūkkopībā, kura viens no nosacījumiem bija sasniegt 700 cūku lielu ganāmpulku. Šovasar šo skaitu arī izdevies sasniegt, sivēni dzimuši kā traki par spīti novadu piemeklējušajai sērgai. Par laimi Aulejas pagastu cūku mēris nav skāris. Savas divas cūku fermas saimniece apvienojusi vienā, ieviesusi tajā visstingrākos biodrošības pasākumus. Rudīte atzīst, ka cūkkopībā šobrīd iestājies pamatīgs haoss, zemnieki esot neziņā, kā pareizāk rīkoties.

Visu rakstu lasiet 3.otobra numurā.