„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Kalniešos plāno iegūt pasaulē dārgāko delikatesi – storu kaviāru

Tuvāko gadu laikā Krāslavas novadā varētu attīstīties viena no ienesīgākajām nozarēm – storu audzēšana, kas Latvijā aizsākta pirms gadiem desmit, taču Latgalē ir kaut kas jauns. Kalniešu pagastā pērn veiksmīgi īstenots ES projekts akvakultūras nozarē un tapusi mūsdienīga zivju ferma, kuru jau šopavasar apdzīvojuši vairāk nekā 10 000 storu mazuļi. Fermas īpašnieks Saftars Rahimovs laipni izrāda savu neparasto saimniecību un dalās nākotnes plānos, galvenais no kuriem ir storu ikru iegūšana.    

Uzņēmējs uzskata, ka ikru ražošana ir perspektīvs bizness, jo storu ikri ir ļoti pieprasīts un dārgs produkts. Latvijas tirgū 56 g ikru bundžiņa maksājot 40 eiro, taču mūsu valstī patēriņš nav liels, tāpēc galvenokārt plānots strādāt eksportam, orientējoties uz Arābu Emirātiem. No plašā storu dzimtas klāsta Saftars ir izvēlējies audzēt tieši sterletes, kuras atšķirībā no citiem sugas brāļiem nesasniedz tik lielus izmērus un svaru, tāpēc neprasa pārāk lielu fizisku piepūli audzēšanā, kur tiek izmantots tikai roku darbs.

Ar storu audzēšanas biznesu Saftars bijis saistīts jau daudzus gadus iepriekš savā dzimtenē Azerbaidžānā, jo Kaspijas jūras reģions specializējas šajā jomā. Viņš atklāj, ka Azerbaidžānā storu dzimta tiek uzskatīta par stratēģiski svarīgu, tāpēc ir valsts monopols, privātas audzētavas veidot nav ļauts. Tas arī bijis viens no iemesliem mainīt savu dzīvesvietu, turklāt arī privātajā dzīvē notikušas izmaiņas, kas pamudinājušas kardināli mainīt dzīvi. Iespēju bijis daudz, taču pirms trim gadiem Saftars ar ģimeni nolēmis doties uz Latviju.

Visu rakstu lasiet 10.oktobra numurā.