„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Raiņa mājā Berķenelē - kāpostu skābēšanas laiks

Kad salnas jau iekodušās kāpostos, pienācis laiks ražu vākt no lauka un rīkot kāpostu skābēšanas svētkus. Šogad vareni kāposti izauguši Raiņa mājas dārzā Berķenelē, bet 17. oktobrī muzeja vadītāja Inese Bērziņa kopā ar kolēģiem Lilitu Novicku, Voldemāru Sarkanu un Antoniju Čerņevsku rādīja kāpostu skābēšanas meistarklasi pēc senču tradīcijām.

Kāpostu skābēšanas talkā iesaistījās arī Daugavpils novada domes darbinieces Brigita Madelāne un Zoja Venediktova. Inesei padomā ir daudz interesantu lietu, ar ko pārsteigt muzeja apmeklētājus. Būdama pati agronome pēc izglītības, viņa iemanījusies likt lietā arī zemi ap Pliekšānu dzimtas mājām. Vēstures avotos atradusi, ka senāk te vienmēr tikuši audzēti kāposti, kas vēlāk nonāca Daugavpils cietokšņa karavīru galdā. Šogad Inese savās mājās izaudzējusi kāpostu stādus un pavasarī Muzeju nakts pasākuma laikā piedāvāja apmeklētājiem iestādīt katram savu kāpostu.

Par vareno ražu jāpateicas Voldemāram, kurš visu vasaru kāpostus cītīgi kopa. Iestiepis pagrabā piecus maisus ar kāpostiem, viņš pamāca, ka tie no lauka jānovāc pēc kārtīgām salnām un noteikti jānoplēš ārējās koši zaļās lapas, tad kāpostiem nebūs rūgtuma.

Inese visas lauku un virtuves gudrības iemācījusies no savas vecmāmiņas Lūcijas Gorbikas, kura joprojām uzmana, lai raža tiktu novākta un pārstrādāta īstajā dienā.

Visu rakstu lasiet 21.oktobra numurā.