„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.6 °C
apmācies

Būt labam pret visiem, sevi neapdalot?

Latviešu kino ir kļuvis interesants. Ne velti pagājušajā nedēļā Latvijā visskatītākā filma ir bijusi pašmāju „Izlaiduma gads”. To var noskatīties arī  Daugavpilī. 18. oktobrī uz tikšanos ar skatītājiem bija ieradušies arī filmas veidotāji – režisors Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, jauniešu lomu atveidotāji Laura Atelsone, Elza Feldmane un Agris Neminskis, kā arī Daugavpils izpletņlēcēju kluba „Disk” valdes loceklis Jevgeņijs Vladimirovs, kurš palīdzēja tapt vienai no filmas epizodēm un arī pats filmējās tajā.  

”Man gan liekas, ka filma nav par skolotājas un skolnieka attiecībām, filma ir par skolotājas attiecībām ar apkārtējo pasauli,” tā domā režisors.„Vai zālē ir kāds skolotājs?” viņš jautā Daugavpilī sanākušajiem skatītajiem. Lēni, bet pamazam paceļas desmit rokas, un tālāk raisās saruna, kurā iesaistās visa filmas komanda un daudz tiek runāts par skolu, skolēnu un skolotāju attiecībām.

„Esam izvēlējušies paradoksālu tēlu, paradoksālas situācijas. Tie ir kinoinstrumenti, kas liek mums salīdzināt, domāt, pat aizdegties dusmās, apstrīdēt, pierādīt,” saka režisors. Filmas operators Aleksandrs turpina: „Moderns skolotājs neuzticoties savai klasei vienkārši nevar būt par skolotāju. Es arī kā dokumentālists filmēju ļoti trakas lietas. Vai nu es ticu režisoram vai nē. Tieši tā ir arī dzīvē. Tas ir viens no stūrakmeņiem – uzticēties saviem skolēniem.”

Aktrise Laura Atelsone gan atzīst, ka pēc filmas noskatīšanās viņa jutusies it kā būtu ar bomi dabūjusi pa galvu. Agris Neminskis gan mierinot pasmaida: „Manuprāt skolā ir bišķiņ trakāk nekā filmā.” Un ieinteresēta skatītāju un filmas veidotāju saruna par skolu turpinās.

Visu rakstu lasiet 31.oktobra numurā.