„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+11.9 °C
nedaudz mākoņains

Kādam jābūt Latvijas simtgades piemineklim Daugavpilī?

Līdz 2018. gadam, kad tiks svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas simtā gadadiena, atliek arvien mazāk laika, lai pagūtu īstenot ideju par Latvijas simtgadei veltīta pieminekļa celtniecību Daugavpilī. Tieši ar šo mērķi pērn Daugavpils pilsētas un novada dome iesaistījās biedrības „Latvijai – 100” dibināšanā. Viens no tās galvenajiem uzdevumiem ir sākt un koordinēt pieminekļa tapšanas procesu. Oktobrī biedrība aicināja sabiedrību izteikt savu viedokli par ieceri, norādot gan iespējamo vietu pieminekļa uzstādīšanai, gan arī ieskicēt nākamā pieminekļa vizuālo tēlu. Pagaidām iedzīvotāju atsaucība bijusi diezgan pasīva, tāpēc aptauja ir pagarināta līdz 21. novembrim.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis atzīst, ka pilsētā pietrūkst vietas, kur cilvēkiem pulcēties valsts svētkos un citās nozīmīgās dienās, tāpēc arī radusies doma par pieminekli, kas simbolizētu valstiskumu un sabiedrības vienotību. Pagaidām biedrība un pilsētas dome saņēmusi vien nedaudzus iedzīvotāju priekšlikumus, daži no kuriem izklausās diezgan utopiski, piemēram, ierosinājums Daugavas krastā aiz Daugavpils Universitātes izveidot Latvijas simtgades parku ar 100 ozoliem, gaismas un muzikālajām strūklakām, bet vidū uzstādīt pieminekli „Vienoti Latvijai”, kas būtu veidots no simts 5-10 tonnas smagiem laukakmeņiem kvadrātveida krāvuma veidā, virs kura rotātos izgaismots augsts „stikla kalns”. Cits aptaujas dalībnieks nācis klajā ar vēl plašāku domu lidojumu, ierosinot uzcelt Vienības laukumā vai parkā blakus Ledus hallei triumfa arku „Daugavpils Eirosavienībā”, kuras kompozīcijā tiktu iekļautas arī Daugavpils cietokšņa dibinātāja un Eiropas krūšutēli, tautas tērpos ģērbta vīrieša un sievietes bareljefi, Daugavpils, Latvijas un ES ģerboņi, iekalti uzraksti un pa virsu vēl sieviete ar trim zvaigznēm rokā.

Visu rakstu lasiet 7.novembra numurā.