„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Asistentiem vienkāršos invalīdu pastaigu kārtību

Jaunā invalīdu pastaigu izpildes kārtība, kas stājusies spēkā no 1.novembra, izraisījusi daudz neizpratnes invalīdu asistentiem. Valsts apmaksātus asistenta pakalpojumus pašvaldībās var saņemt jau no pērnā gada, bet tagad asistenti ir sašutuši, ka jebkura došanās ārpus mājas ir jāapstiprina ar parakstu un zīmogu.

Demenes pagastā dzīvojošā invalīda asistente Ilga Vingre jau 38 gadus aprūpē savu dēlu, kurš pēc celebrālās triekas ir piekalts ratiņkrēslam. Arī viņa ir nobažījusies, jo ir saņēmusi Daugavpils novada domes Sociālā dienesta vēstuli, kurā prasīts, lai kāds ar parakstu un zīmogu apliecinātu pastaigas. „Mēs dienu dienā tepat pagasta centrā redzam, kā Ilga dēlu ved pie ārsta, uz bibliotēku, vai pastaigā. Labklājības ministrija jauno invalīdu pastaigu izpildes kārtību pamato ar to, ka pārbaudēs esot konstatēti pārkāpumi dažās pašvaldībās. Mans viedoklis -- jāsoda būtu tie, kuri nav izpildījuši prasības, nevis visi,” situāciju komentē Demenes sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības centra vadītāja Regīna Tamane.

Lai asistentiem vienkāršotu jauno invalīdu pastaigu izpildes kārtību, Daugavpils novada Sociālais dienests izstrādā jaunu atskaites lapu un līgumu. Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova informēja, ka Labklājības ministrija no 1. novembra pieprasījusi tādu atskaiti, kurā būtu ne tikai norādīts pastaigas laiks un paraksts, bet arī uzlikts zīmogs, kas ir tikai pagasta pārvaldē vai ģimenes ārsta praksē. Ir arī prasība konkretizēt pastaigas mērķi, sevišķi ja tas skar brīvā laika pavadīšanas, iepirkšanās un citus pasākumus. Savukārt jaunajā atskaites lapā, ko asistentam piedāvās Daugavpils novada Sociālais dienests, tagad būs jānorāda pastaigas mērķis, jāparakstās un jāuzraksta laiks, bet zīmogs nebūs jāliek.

Visu rakstu lasiet 11.novembra numurā.

Komentāri

12.11.2014 06:51
zane
Murgs kaut kāds. Vēlos taksta autoram pajautāt - kas ir vienkāršojies sasistenta atskaitē salīdzinot ar pagājušo mēnesi?