„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+8.4 °C
apmācies

Izsludināts talantu konkurss „Ineses Galantes Talanti”

Otro gadu pēc kārtas jaunieši no visas Latvijas tiek aicināti piedalīties jauno klasiskā mūzikas talantu konkursā „Ineses Galantes Talanti”. Šobrīd ir sācies konkursa pirmās kārtas pieteikšanās posms un tas risināsies līdz nākamā gada 10. februārim. Konkursa mērķis ir veicināt jauniešu interesi par klasisko mūziku un nodrošināt to profesionālo attīstību, dāvinot iespējas piedalīties arī īpašās meistarklasēs.

Konkursā aicināti piedalīties vokālisti (bez vecuma ierobežojuma) un stīgu instrumentu, pūšaminstrumentu un klavierspēles mākslinieki vecumā līdz 18 gadiem. Kā ierasts, arī šogad iespēja sevi parādīt tiks dota arī Latvijas reģionos dzīvojošajiem jauniešiem.

  1. Pirmā kārta. Līdz 10. februārim (ieskaitot) dalībniekiem elektroniski jāizpilda pieteikšanās anketa un jāiesūta saite uz video (youtube), kurā tiek izpildīts brīvi izvēlēts skaņdarbs ne garāks par 10 minūtēm. Iesūtītos video izvērtēs žūrija, aicinot labāko dalībniekus uzstāties pusfinālā kādā no četrām Latvijas pilsētām.
  2. Pusfināla konkursa kārtā jāatskaņo divi brīvi izvēlēti kontrastējoši skaņdarbi ne garāki par 15 minūtēm. Noklausīšanās notiks 13. martā Cēsīs, 14. un 15. martā Rīgā, 17. martā Rēzeknē un 19. martā Ventspilī.
  3. Noslēdzošajā kārtā Rīgā 19. aprīlī labākajiem pusfinālistiem jāatskaņo brīvas izvēles divi kontrastējoši skaņdarbi līdz 15 minūtēm. Fināls notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Konkursu vērtēs profesionāla žūrijas komisija, kuras sastāvu apstiprina „Ineses Galantes fonds”. Žūrijas vērtēšanas kritēriji – dalībnieka personības spilgtums, tehniskās iemaņas, izpildījuma mākslinieciskais augstvērtīgums, izvēlētā repertuāra atbilstība un dalībnieka skatuviskās iemaņas.

„Es uzskatu, ka mūsu talanti ir par maz novērtēti, tāpēc ar konkursa palīdzību vēlos jauniešiem sniegt iespēju sākt bruģēt ceļu uz klasiskās mūzikas virsotnēm. Pagājušā gada dalībnieku sasniegumi parāda, ka konkurss ir labvēlīga augsne pašiem pirmajiem soļiem ceļā uz to. Novērtējam pedagogus, kuru sniegtā motivācija jaunajiem mūziķiem ir ļoti svarīga, tāpēc šogad pirmo reizi piedāvāsim apmeklēt tālākizglītības semināru,” stāsta konkursa patronese Inese Galante.

Kā jaunums šogad ir arī visu kategoriju laureātiem sniegtā iespēja piedalīties festivāla „Summertime – aicina Inese Galante” profesionālu mākslinieku vadītajās meistarklasēs. Tāpat uzvarētāji iegūs diplomus, naudas balvas 500, 300 vai 100 EUR apmērā, pusgada mācību stipendijas 100 EUR mēnesī un uzaicinājumu uzstāties nākamā gada „Summertime” festivālā.

Šogad jaunos talantus atbalsta „Olainfarm” un „Rietumu bankas labdarības fonds”. Mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu profesionālo interesi par klasisko mūziku, motivēt un popularizēt viņu darbību mūsu valstī un arī ārpus tās.

Nolikums un papildu informācija par talantu konkursa norisi ir pieejama konkursa mājas lapā www.inesesgalantestalanti.lv. Tajā arī tiks publicēti pusfinālam izvirzīto konkursantu video, lai noteiktu skatītāju simpātiju.