„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.6 °C
apmācies

Tehniskās jaunrades dienā Daugavpilī jaunieši varēs iejusties inženieru ādā

Daugavpils un apkārtnes jaunieši vecumā no 10 līdz 23 gadiem aicināti piedalīties Tehniskās jaunrades dienā, kuras laikā viņiem būs iespēja iejusties inženieru ādā, aizraujošās darbnīcās un sacensībās pārbaudot savas spējas elektrības ieguvē, auto būvniecībā, ķīmijas eksperimentos un pat robotu konstruēšanā.

Pasākums norisināsies sestdien, 22. novembrī, Daugavpilī, Daugavpils jaunatnes centrā, Tautas ielā 7. Reģistrācija, sākot no plkst. 11.30, bet darbnīcas darbosies divos raundos – plkst. 12 un 15. Dalība pasākumā – bez maksas.

«Robotikas darbnīcā» jebkurš interesents varēs izveidot robotu, kas reaģē uz gaismu, savukārt robotikas entuziasti ar priekšzināšanām – minisumo robotus. «Ķīmijas laboratorijas» dalībniekiem būs iespēja iejusties alķīmiķu ādā un izveidot košus lēkājošos polimērus, kā arī lavas lampas. Savukārt «Mehānikas praktikuma» apmeklētāji varēs nodoties straujās «Spolmašīnas» konstruēšanai, kā arī izveidot atvelkamās «Slingmašīnas», kuru jaudu uzreiz būs iespējams pārbaudīt sacīkstēs.

«Elektrostacijā» jaunieši būvēs mainīgos luksoforus, kā arī uzzinās, kā iegūt elektrību no augļiem. Savukārt tie, kuri mājās no paciņas makaronu un mazliet līmes būs uzkonstruējuši 55 cm garu spageti tiltu, pasākumā varēs pārbaudīt tā izturību, sacenšoties ar sava vecuma jauniešiem par izturīgākā tilta īpašnieka titulu.

Papildus darbnīcām paredzēti arī aizraujoši fizikas un ķīmijas eksperimenti. Tāpat pasākuma apmeklētāji aicināti uzzināt vairāk par inženierzinātņu studiju iespējām, «pielaikot» sev piemērotāko profesiju un pārliecināties par inženierzinātņu radošo dabu.

Tehniskās jaunrades dienas notiek jau sesto gadu, pulcējot ap 4000 dalībnieku no visas Latvijas. To mērķis ir rosināt pamata un vidējās izglītības vecuma jauniešu interesi par inženierzinātnēm. Pasākumu organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu parlamentu un Robotikas klubu. Pasākumu finansē LIAA, Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Pieteikuma anketu dalībai vienā vai vairākās disciplīnās, kā arī sīkāku informāciju par plānotajām aktivitātēm iespējams atrast pasākuma mājaslapā www.tjd.lv.

X