„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Nejauši izmesta frāze metusi ēnu uz Krāslavas novada skolām

Īsi pirms Latvijas valsts svētkiem medijos un sociālajos tīklos parādījās informācija par Krāslavas novada domes priekšsēdētāja Gunāra Upenieka interviju laikrakstam „Diena”, kurā novada vadītājs it kā paudis satraukumu par prokrieviskām aktivitātēm Latvijas pierobežā, proti, prokrieviskie aktīvisti dodoties pie cilvēkiem uz mājām, skolām un citām sabiedriskajām iestādēm, dalot bukletus un stāstot par iespējām, kādas pavērtos, ja Latgale tiktu pievienota Krievijai.

Lai gan pats G. Upenieks noliedz, ka būtu laikrakstam paudis šādu informāciju, tai ātri vien izrādījās sniega bumbas efekts. Jau nākamajā dienā pēc publikācijas Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) paziņoja, ka ir uzsācis pārbaudi saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par prokrieviskajām aktivitātēm Krāslavas novada izglītības iestādēs. G.Upenieks sniedzis paskaidrojumus gan Drošības policijas Daugavpils reģionālajai nodaļai un IKVD, gan tika izsaukts uz Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdi.

Visvairāk šis skandāls skāris Krāslavas Varavīksnes vidusskolu, kuras vadībai nācies skaidroties ar virkni iestāžu par rakstā minētajiem faktiem, proti, ka mācības šai skolā notiekot krievu valodā, ka skolu apmeklējot partijas „Saskaņa” deputāti, no kuriem skola pieņēmusi ziedojumus u.tt.

Krāslavas novada Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Lidija Miglāne saka, ka publikācijā paustā informācija esot aizvainojums novada skolām un sevišķi Varavīksnes vidusskolai, turklāt informācija izskanēja 11. novembrī Lāčplēša dienā, kad visās skolās notika svētku pasākumi. „Varavīksnes vidusskola tradicionāli jau gadiem ilgi piedalās lāpu gājienā, bet šogad brīvprātīgi pat bija apņēmusies visam novadam svētkiem sagriezt lentītes,” saka L. Miglāne un aicina ielūkoties skolas mājas lapā, kur var redzēt tās svētku aktivitātes. Pēc saceltās ažiotāžas informāciju meklējuši pat Zviedrijas un Igaunijas žurnālisti. „Esmu runājusi ar visu pierobežas pašvaldību un skolu vadību, taču neviens nekad neesot manījis nekādas prokrieviskas aktivitātes. Protams, nevaru pateikt par visiem iedzīvotājiem, iespējams, kāds dzīvo nostalģijā pēc padomju iekārtas, taču tās ir katra individuālas domas, ko nevajadzētu piedēvēt visiem. Gribu teikt, ka skolu jaunieši vispār ir mūsdienīgi, viņiem ir rietumnieciska orientācija,” saka L. Miglāne.

Visu rakstu lasiet 28.novembra numurā.