„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+5.3 °C
apmācies

Piensaimniekiem Eiropas Savienība iedalījusi niecīgu vienreizēju kompensāciju

Eiropas Komisija 18. novembrī apstiprinājusi lēmumu piešķirt 28 miljonu eiro atbalstu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas piena ražotājiem, kas tiks novirzīts zaudējumu segšanai saistībā ar Krievijas aizliegumu ievest Eiropas Savienības lauksaimniecības produktus. Plānots, ka Latvija saņems 7,7 miljonus eiro, Igaunija - 6,9 miljonus, bet Lietuva - 14,1 miljonu eiro. Atbalsts aprēķināts, pamatojoties uz attiecīgo valstu piena kvotu izpildi 2013.-2014.gadā.

Jāatzīst, ka kompensācija ir krietni mazāka par ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Dačana Čološa solītajiem 20 miljoniem eiro. Saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm, Krievijas sankcijas Latvijas piena ražotājiem periodā no šā gada augusta līdz decembrim kopumā radīs 20,9 miljonu eiro zaudējumus.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils filiāles vadītājs Guntars Melnis atzīst, ka ES piešķirtā kompensācija piena ražotājiem ir kā piliens jūrā, jo katrs nodotais piena litrs šobrīd nes vismaz 5 - 6 centu zaudējumu. No piešķirtās kompensācijas ražotāji saņems papildus vienu centu par katru piena litru un tas visdrīzāk būšot vienreizējs maksājums. Pagaidām gan nav īsti skaidrs, kad sāks izmaksāt šo kompensāciju, taču, pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava teiktā, Latvijas piensaimnieki to varētu saņemt vēl šogad.

Visu rakstu lasiet 2.decembra numurā.