„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.6 °C
neliels sniegs

Aivars Smans redz perspektīvu gaļas liellopu audzēšanai

Dabūjis vairākus gadus pastrādāt valsts darbā, Aivars Smans sapratis, ka tomēr vēlas pilnībā veltīt dzīvi lauksaimniecībai un attīstīt savu zemnieku saimniecību, jo tikai tur viņš varot būt pats sev saimnieks. Pirms astoņiem gadiem uz savu vecāku Lūcijas un Pāvela Smanu piemājas saimniecības pamata viņš izveidojis zemnieku saimniecību „Mežmalas”, nopietni pievērsdamies gaļas liellopu audzēšanai, īstenojis vairākus projektus un optimisma pilns raugās nākotnē. Šoruden Dubnas pagasta lauksaimnieku pasākumā „Rudens ražas svētki” viņš tika sumināts nominācijā „Ekoloģiskākais jaunsaimnieks”.

Jaunais zemnieks ir sapratis, ka gaļas liellopu audzēšana ir perspektīva un ienesīga. Bullīši dzimst pavasarī, bet rudenī jau ir prom, tāpēc uz viņu rēķina pat barība ziemai neesot jāgatavo. Palielinot vēl vairāk ganāmpulku, buļļus varēs nodot cauru gadu, līdz ar to arī ienākumi būs lielāki. Turklāt viņš neesot piesiets saimniecībai. Reizi trijās dienās lopiem saliek siena ruļļus, ielej ūdeni un var nodoties citiem darbiem.

Savus nobarotos buļļus Aivars nodod SIA „Liellopu izsoļu nams”, kas tos iepērk eksportam un labi maksā. Tālāk viņa audzētie bullīši nonākot galvenokārt Lietuvā, Turcijā un Vācijā, bet vietējā tirgū nekas nepaliek. „Realizēt liellopus vietējā tirgū nav jēgas, jo gaļa tiek iepirkta par 83 vai 85 centiem dzīvsvarā, turpretī izsolēs maksā divreiz vairāk.

Visu rakstu lasiet 5. decembra numurā.

Komentāri

05.12.2014 00:05
k.....
Molodec! ;)