„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Daugavpils Universitāte savus auto darbinās ar elektrību

Turpmāk savās darba gaitās DU darbinieki dosies ar četriem jauniem „Volkswagen Up!” elektromobiļiem, kuri 4. decembrī tika prezentēti plašākai auditorijai, stāstot par iespējām taupīt resursus un saudzēt ekoloģiju, kā arī izrādot jaunos spēkratus un ļaujot tos pat izmēģināt.

Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis uzsvēra, ka ar šo automašīnu iegādi vēlas popularizēt ekoloģisko domāšanu un „zaļo dzīvesveidu”. Pēc viņa teiktā, elektromobiļu ekspluatācija veicinās siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju samazināšanu gan Daugavpilī, gan dabas parkā „Silene”, kur atrodas DU Studiju un pētniecības centrs „Ilgas”. Divas automašīnas tiks izmantotas braukšanai pa pilsētu un reģionu, bet divas ir paredzētas darbinieku un studējošo braukšanai uz „Ilgām”.

„Ļoti svarīgi, ka pirmie elektromobiļi, kas brauks pa Daugavpils ielām, nāks no mūsu augstskolas. Izdevīgums ir arī tīri ekonomisks, jo automašīnas ir diezgan dārgas, bet mēs tās esam nopirkuši ES projektā. Universitātei tas turpmāk būs būtisks finansiāls ietaupījums, jo ikdienā ir pietiekami daudz braukāšanas un patērētais degvielas apjoms ir diezgan liels, taču elektromobiļi ļaus naudu taupīt,” stāsta augstskolas rektors. Elektromobiļu iegāde finansēta no Daugavpils Universitātes īstenotā Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projekta „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, iegādājoties četrus jaunus, rūpnieciski ražotus elektromobiļus” līdzekļiem. Kopējais projekta finansējums ir 101 185 eiro, no kuriem 74 000 eiro ir ES finansējums, bet pārējais ir augstskolas ieguldījums. Organizētajā iepirkumā tiesības piegādāt automašīnas ieguvusi kompānija „Moller Auto Latvia”.

Visu rakstu lasiet 9. decembra numurā.