„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

„Sprīdīšos” laimi meklē savās mājās

Eglaines pagasta „Sprīdīšos” saimnieko Ilona Caunīte un Pēteris Eihmanis. Pirms desmit gadiem viņi ir izveidojuši piena lopkopības saimniecību, abi ir pārliecinājušies, ka tepat mājās visus darbus var padarīt labi un krietni īsākā laikā, tāpēc laime nav jāmeklē pasaulē. „Ja Latvijā strādātu tās 14 - 16 stundas, ko strādā ārzemēs, tad nopelnītu tikpat daudz. Tagad ziemā mēs strādājam 2 stundas no rīta un 2 vakarā, saņemam piena naudu un subsīdijas un nesūdzamies,” teica Pēteris.

„Tieši piena lopkopība ir tā nozare, kuru varam attīstīt tādās nelielās zemes platībās. Gaļas lopiem zemes būtu par maz, tiem vajag plašas ganības,” pastāstīja Pēteris. Ilona papildināja, ka govis ganās pie mājas, bet siena pļavas atrodas patālu, gandrīz pašā Subates pierobežā. Nav ko sapņot par brīvu zemi, tās vienkārši nav, Eglaines pagastā pat šauras zemes strēmeles ir apstrādātas. Kad lauksaimnieki sāka saņemt ES subsīdijas un projektu naudu, viņi sajutās drošāk, uzskata „Sprīdīšu” saimnieki. Atbalsta maksājumi gan par zemi, gan par lopiem palīdz pārdzīvot piena cenu krīzes, karstās un sausās vasaras, kad ganības izdeg.

Visu rakstu lsiet 16 .decembra numurā.