„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+9.9 °C
apmācies

Mezgliņos savijas pacietība un skaistums

Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā divās zālēs atklāta interesanta izstāde – tajā apskatāmi makramē jeb mezglošanas izstrādājumi. Makramē ir viens no noslēpumainākajiem un tajā pašā laikā pienācīgi nenovērtētajiem dekoratīvi lietišķās mākslas veidiem.

Lielai daļai izveidojies priekšstats, ka makramē ir pūču figūriņas pie sienām vai dekoratīvi pinumi puķu podiem no aukliņām – tādi agrāk bija redzami daudzos dzīvokļos. Apskatot bērnu un jauniešu centra „Jaunība” mezglošanas pulciņa darbus, šie stereotipi izgaist. Gleznas, dažādi sadzīves aksesuāri, rotaslietas, somas, rotaļlietas un pat apģērbs, kas darināts dažādās mezglošanas tehnikā, pierāda, cik daudzveidīga ir šī māksla un cik plašas ir pašizteikšanās iespējas. Turklāt šis rokdarbu veids, tāpat kā visi citi, sagādā prieku tiem, kas ar to nodarbojas, attīsta motoriku, uzmanību un māca pacietību.

Šīs īpašības piemīt makramē pulciņa galvenās iedvesmotājas un veidotājas Annas Skrobovas audzēkņiem. Šogad pulciņš nosvinēja 25 gadu jubileju, pa šo laiku mezglošanas nianses ir apguvuši aptuveni 500 audzēkņi vecumā no 10 līdz 25 gadiem. Jāatzīmē, ka Daugavpils mezglošanas pulciņš ir vienīgais Latvijā.

Visu rakstu lasiet 19. decembra numurā.