„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.1 °C
apmācies

Kombuļos top zivju delikateses katrai gaumei

Krāslavas novads sen izslavēts kā zilo ezeru zeme, taču Kombuļu pagastā „Apsīšu” mājās var arī izbaudīt no šo ezeru dzīlēm nākušās delikateses, kas top pašu uzmeistarotā kūpinātavā. Aināra Dzalba kūpinātās zivis jau ieguvušas gardēžu atzinību ne tikai Latgalē vien. 

Likt galdā kūpinātas zivis izveidojies par ģimenes tradīciju, jo Aināra tēvam Andrejam ir liela pieredze makšķerēšanā un kūpināšanā. Puiša mamma Marta stāsta, ka ļoti garda sanāk kūpināta store, bet Ainārs atzīst, ka neesot nekā gardāka par zušiem. Īpaši esot arī Daugavā ķertie līņi, kam nav raksturīgās dūņu piegaršas.

Sākumā zivis kūpinājuši tikai pašu vajadzībām vai draugiem, taču pieprasījums pēc gardās produkcijas sāka augt, tāpēc Aināram radās doma šo jomu attīstīt par legālu biznesu. Puisis piedalījās Krāslavas novada domes izsludinātajā projektu konkursā „Jauniešu biznesa ideju konkurss komercdarbības uzsākšanai un attīstībai novadā”, kurā atbalstu guva trīs idejas, tostarp Aināra iecere par kūpinātavas izveidi. Par pašvaldības piešķirtajiem 3000 eiro un savu papildu finansējumu Ainārs izbūvēja plašu kūpinātavu, kuras ideju noskatījis internetā, bet vienā no piemājas saimniecības ēkām ierīkoja pirmapstrādes ražošanas telpu, kur zivis tiek ķidātas, mazgātas, saldētas un sālītas. Tajā atrodas arī dzesēšanas iekārta un saldējamā kamera. Šajā jomā Ainārs ir celmlauzis, jo viņa zivju kūpinātava ir pirmā ne tikai Krāslavas, bet arī tuvākajos kaimiņu novados.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.