„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.5 °C
apmācies

Vieta, kur jābūt dievnamam

Daugavpilī populārais dziedātājs Sergejs Pimanovs Ziemassvētkos lūgsies par Daugavpils novada Maļinovas ciematā topošā pareizticīgo dievnama nākotni. Viņu atbalstīs kolēģi Borisa un Gļeba katedrāles korī, kurā viņš dzied jau 26 gadus, kā arī visi tie, kuri vēlas, lai dievnams atkal ver durvis cilvēkiem.

Pirms trim gadiem „Latgales Laiks” rakstīja par Maļinovas svētā pravieša Elijas pareizticīgodievnama brīnumaino vēsturi. 2010. gada maijā nodegusī pagasta pārvaldes ēka radīja daudz rūpju un tēriņu vietējai un novada administrācijai, taču vienlaikus bija arī iemesls priecāties. Maļinovas pareizticīgo draudze nolēma teritorijā, kas vēsturiski piederējusi Latvijas Pareizticīgajai baznīcai, atjaunot dievnamu, kas šajā vietā atradās gandrīz pirms 200 gadiem. Māņticība, ka vietā, kur trīsreiz izcēlies ugunsgrēks, nedrīkst būvēt, patiesi ticīgus cilvēkus nebiedē. Tieši pretēji, viņi saka, ka tur, kur kādreiz atradusies baznīca, ir jābūt dievnamam.

Sergejs Pimanovs brauc uz Maļinovu gandrīz katru dienu. Viņam pat nācās pamest darbu mūzikas skolā. S. Pimanovs, nenogurstoši un nekurnot, turpina aktīvi meklēt līdzekļus darbu turpināšanai. Trijos gados ir paveikts daudz – sākumposmā ar betonu nostiprināti ēkas pamati, atjaunotas ugunsgrēka laikā sabojātās sienas un ielikti izsistie logi. Pavasarī un vasarā daudz strādāja ārpusē, ziemā darbs neapstājās, par spīti aukstumam, intensīvi strādāja iekštelpās. Pēc tam būvēja zvanu torni, tam ielika stiprus pamatus, jo šeit ir mālaina zeme. Sergejs Pimanovs rāda fotogrāfijas – pašlaik dievnamā tiek likti griesti, apmestas sienas. Jau ir ievilkta elektrība, nopirkts apkures katls. Tuvākie plāni – pilnībā nosiltināt ēku no ārpuses un nokrāsot. Dievnams būs sniegbalts.

Līdzekļus Maļinovas svētā pravieša Elijas pareizticīgo dievnama atjaunošanai var ieskaitīt:

Trasta komercbanka LV21 KBRB 1111225200001 SVIFT KBRBLV2X Maļinovas svētā pravieša Elijas pareizticīgo draudze Nr. 900000410158

Kontakttālrunis: 26067957

Visu rakstu lasiet 6. janvāra numurā.