„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+7.5 °C
apmācies

Skaidrīte Kupše - gada jaunā biškope Latvijā

Latvijas Biškopības biedrības 20 gadu jubilejā decembrī tika godināti konkursa „Gada biškopis” laureāti. Titulu „Gada jaunais biškopis” ieguva Skaidrīte Kupše no Dagdas novada. Lai gan viņa nominēta kā jaunā biškope, pieredze biškopībā abiem ar vīru Māri ir diezgan liela.

Svariņu pagasta Vēzenišķu sādžā atrodas Skaidrītes vecāku mājas un viņas lielā bišu drava. Skaidrīte stāsta, ka arī viņas mamma kādreiz turējusi bites, taču meitu līdzi dravā īpaši nav aicinājumi un neko nav mācījusi. Līdz ar mammas aiziešanu aizsaulē bojā aizgājušas arī visas četras bišu saimes. Skaidrītei nekad nav bijis domas iekopt dravu, taču bitēm šajā sakarā bija savi plāni. Pirms astoņiem gadiem vienā no vecās dravas tukšajiem stropiem apmeties meža bišu spiets. Skaidrītei nekas cits nav atlicis, kā vien pārcilāt mammas atstātos biškopja krājumus un doties sagaidīt negaidītās viešņas. Ar šo stropu viss arī sācies.

Šovasar ievākta laba medus raža, Skaidrīte lēš, ka varētu būt gandrīz tonna saldā kāruma, tāpēc līdz pavasarim būs ko tirgot, arī pašiem pietiks, jo dažreiz gadoties sev piemirst pietaupīt kādu burciņu. Medus aizceļo pie radiem ne tikai Latvijā, bet arī Īrijā un Anglijā. Kāds Rīgas pirtnieks ņem medu lielā daudzumā savu klientu cienāšanai un procedūrām. Mājās medus aizstājis cukuru, tiek izmantots pašu melnajā pirtiņā veselīgām procedūrām, bet dažreiz top arī garda medus kūka.

Visu rakstu lasiet 9. janvāra numurā.