„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+18.1 °C
nedaudz mākoņains

Pelde āliņģī dod veselību un spēku visam gadam

Vakar, 19. janvārī, kristieši svinēja vienus no galvenajiem svētkiem – Kunga Kristīšanas svētkus. Dievnamos notika svētku dievkalpojumi, ticīgo svētīja ūdeni un iegremdējās Jordānā.

No seniem laikiem 19. janvārī, kad Pareizticīgā baznīca svin Kunga Kristīšanas svētkus, kurus dēvē arī par Dieva Parādīšanās svētkiem – Trīsvienīgā Dieva (Svētās Trijādības) atklāšanos cilvēka veidolā, tiek kalpota Lielā ūdens iesvētīšanas kārta. Šīs tradīcija meklējama pašos kristietības pirmsākumos, atceroties Jēzus Kristus iegremdēšanos Jordānas ūdeņos.

Iegremdēšanās Jordānā – āliņģī, kas visbiežāk ir krusta formā, ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Daugavpilī šī tradīcija ar katru gadu kļūst aizvien populārāka. Krievu kultūras centrs šoreiz pirmo reizi organizēja Kunga Kristīšanas masu pasākumu. Jāteic, ka pie Lielā Stropu ezera pat karstās vasaras dienās nav bijis tik daudz cilvēku – lai piedalītos svētkos, vakar tur bija sapulcējies aptuveni tūkstotis cilvēku.

Daugavpils apriņķa virspriesteris Georgijs Popovs kopā ar garīdzniecības pārstāvjiem ezera krastā noturēja lūgšanu un iesvētīja āliņģa ūdeni. Āliņģis bija izcirsts tālu no krasta. Glābēji, kuri dežūrēja pie tā, paziņoja, ka ledus biezums šeit ir aptuveni 25 cm. un, lai arī tā ir diezgan bieza kārta, ledus sāka plaisāt, virs tā parādījās ūdens. Plaisājoša ledus skaņa atstāj neizdzēšamu iespaidu, vienlaikus ir gan bail, gan interesanti.

Visu rakstu lasiet 20. janvāra numurā.