„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Lai glābtu „mazo Vatikānu”, vecos kokus nomainīs ar jauniem apstādījumiem

Lai Daugavpilī glābtu unikālo arhitektūras pieminekli Svētā Pētera ķēdēs katoļu baznīcu, kas ir Romas Svētā Pētera bazilikas kopija, draudze un tās dekāns Mihails Sivickis veco koku vietā veidos jaunus apstādījumus.

Dekāns „Latgales Laikam” pastāstīja, ka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums atzinis, ka vecie koki, krūmi ar savu sakņu sistēmu bojā „mazā Vatikāna”, kā šo baznīcu dēvē tautā, un plebānijas ēkas pamatus, bet koku zari posta jumtu, tāpat tie rada ēnu, tāpēc pēc lietus vai atkušņa laikā tādās vietās ūdens un mitrums saglabājas ilgāk un uz baznīcas sienām rodas pelējums.

„Draudze un mēs, priesteri, atbalstām zaļu, skaistu baznīcas dārzu. Diemžēl šis dārzs pagaidām tāds nav. Tāpēc mēs izcirtīsim tikai bīstamos kokus un neglītos krūmus, paglābjot baznīcu no postošā mitruma un šim „mazajam Vatikānam” atdodot tā spožumu un skaistumu. Pilsētas svētkos cilvēki žēlojas, ka baznīcu nevar ieraudzīt. Kad sākām izcirst vecos, bīstamos kokus un efejas (ciršana ir saskaņota, pašvaldībai ir samaksāta kompensācija), tad atklājām, ka baznīca un kolonnas ir mitruma bojātas, ka tās steidzīgi ir jāglābj, jo baznīcas komplekss nav iedomājams bez šīm kolonnām. Arī svētku procesiju, kas parasti notiek apkārt baznīcai, varam organizēt tikai baznīcas priekšā, tālāk pārvietoties traucē vecie, bīstamie koki,” izskaidroja dekāns.

Visu rakstu lasiet 30. janvāra numurā.