„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Naujenē būvē makšķernieku namiņus

Naujenes pagastā tūrisma uzņēmēja Ilmāra Locika pagalmā stāv interesanta būve. Tā atgādina nelielu vasaras māju, taču pamati gan ir citi -- pontoni. Uzņēmējs „Latgales Laikam” pastāstīja, ka tas ir pārvietojams makšķernieku namiņš. Viņš to uzbūvējis pats nepilna mēneša laikā ar domu paplašināt biznesu.

Makšķernieku namiņi varētu ieinteresēt lielāko ezeru apsaimniekotājus un copes cienītājus. Starp citu, pirmais makšķernieku namiņš, kurš ir 2x3,5 m liels, aizceļoja uz Alūksni, kur to izmantos makšķernieki Alūksnes ezerā.  

Aplūkojot būves iekštelpu, jāatzīst, ka namiņa īpašnieki vai īrnieki (iecerēts uzbūvēt līdzīgu namiņu, ko iznomās saviem klientiem) zivis ziemā varēs ķert ērtos apstākļos. Telpā pie abām sienām ir soli, grīdā ir ierīkotas sešas lūkas, telpā pietiek vietas arī krāsniņai, var ierīkot akumulatora baterijas elektrību. Copes dienā namiņu novieto ezera vidū, un makšķernieki, neizejot no namiņa un malkojot uz krāsniņas uzvārīto kafiju, izurbj āliņģus un ķer zivis caur grīdā ierīkotajām lūkām. Kad cope ir beigusies, lūkām uzliek vākus, namiņu nogādā krastā, piekabina pie auto, un var doties mājās, pastāstīja Ilmārs. Zemledus makšķerēšanas sezonai noslēdzoties, namiņu var novietot ezera krastā, kur tas jau kalpos kā naktsmītne.

Uzņēmējs neslēpj, ka pārvietojamā makšķernieku namiņa ideju ir noskatījis internetā. Tie ir populāri Amerikā, Kanādā, Skandināvijā.

Visu rakstu lasiet 30. janvāra numurā.