„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+20.7 °C
apmācies

Vecmātes Ivetas Žilvinskas darbs ir emocijām bagāts

Bērna piedzimšana ir ļoti emocionāls un priecīgs notikums ne tikai jaunajiem vecākiem, bet arī mediķiem, kas mazulim palīdz nākt pasaulē. Vēl jo vairāk prieks, ja bērniņš ir gaidīts un vesels, atzīst Daugavpils reģionālās slimnīcas vecmāte Iveta Žilvinska, kurai šogad Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Veselības ministriju pasniedza „Gada balvu medicīnā 2014” nominācijā „Gada vecmāte”. Par šo balvu Iveta bija ļoti pārsteigta, jo neuzskata savu darbu par varoņdarbu, taču atzīst, ka tas viņai ir ļoti mīļš jau 28 gadu garumā.

Profesijas izvēle viņai nav bijusi īpaši plānota, taču jau bērnībā Iveta reiz izteikusies, ka vēlas kādreiz „ķert bebukus”. Iespējams, toreiz mazās meitenes izteiktie vārdi tika ierakstīti kādā augstāko spēku grāmatā un ar laiku kļuva par īstenību. Pabeigusi Daugavpils 1. vidusskolu, Iveta ieraudzījusi sludinājumu par uzņemšanu Rīgas 1. medicīnas skolā un vienā brīdī izlēmusi mācīties par vecmāti. Daugavpils dzemdību nams kļuva par pirmo un vienīgo darbavietu, kur 28 gadu laikā saņemts liels skaits mazuļu. Pirmās pieņemtās dzemdības vecmāte vairs neatceras, taču atzīst, ka sākusi strādāt laikā, kad valdīja pavisam cita pieeja dzemdniecībai. Kopš tā laika viss mainījies uz labo, pārņemta ārvalstu pieredze, tostarp pašā attieksmē pret jaunajām māmiņām, dzemdību norisi un bērnu aprūpi. Tagad arī ģimenes locekļi var būt klāt dzemdībās, kas ir liels pluss, jo pašas dzemdības ir daudz emocionālākas, lai arī gadās jaunajiem tēviem gādāt ožamo spirtu.

Visu rakstu lasiet 13. februāra numurā.