„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Reģistrējot bērna dzimšanu, pašvaldībā vienlaikus varēs deklarēt arī jaundzimušā dzīvesvietu

Jaundzimušo bērnu dzīvesvietu pašvaldības turpmāk deklarēs vienlaikus ar bērna dzimšanas fakta reģistrāciju Vienotajā civilstāvokļa aktu reģistrā. To paredz Saeimā ceturtdien, 19.februārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā.

 Ar grozījumiem paredzēts mazināt administratīvo slogu ģimenēm, lai vecākiem vairs nevajadzētu apmeklēt divas dažādas pašvaldības iestādes – vienu, lai reģistrētu bērna dzimšanu, bet otru, lai deklarētu viņa dzīvesvietu.

 Patlaban bērna dzimšanas faktu reģistrē pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā, taču, lai deklarētu bērna dzīvesvietu, visbiežāk vecākiem jādodas pie cita pašvaldības darbinieka. Šāda situācija rada administratīvo slogu vecākiem un kavē viņu iespējas pietiekami ātri pieteikties, piemēram, pašvaldību pabalstu piešķiršanai vai rindā bērnudārzā.

 Tāpat ar grozījumiem paredzēts novērst situāciju, kad vecāki pēc bērna reģistrēšanas nedeklarē viņa dzīvesvietu, jo uzskata, ka reģistrējot bērna dzimšanu un parakstot dzimšanas reģistra ierakstu, kur norādīta bērna adrese, bērna dzīvesvietu jau ir deklarējuši. Tādējādi daļai bērnu nav deklarētās dzīvesvietas adreses, un tas liedz izmantot iespēju saņemt pašvaldības piedāvātos pakalpojumus, norāda grozījumu autori Iekšlietu ministrijā.

 Plānots noteikt, ka dzimšanas reģistra ieraksta datorizdruka, kurā norādītas ziņas par deklarēto dzīvesvietu, būs uzskatāma par dzīvesvietas deklarēšanas veidlapu.

 Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informācija liecina, ka jau patlaban 15 pašvaldībās vecāki jaundzimušo vienlaikus var gan reģistrēt, gan arī deklarēt viņa dzīvesvietu.