„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Senie dvieļi tagad ir goda vietā

Smalkas un rakstainas mežģīnes, krāsainiem diegiem izšūtas monogrammas, iniciāļi, sveiciena vārdi un krāšņas puķes piesaistīja skatienu un sirdi, ienākot Vaboles kultūras nama foajē, kur 14. februārī darbojās īpaša izstāde „Dvieļi”. Visus eksponātus izstādīja Aizgavēņa pasākuma dalībnieki -- folkloras kolektīvi.

„Tas ir vecvecmammas Leokādijas Savickas dvielis, ko viņa noauda, dzīvodama Zaborjas Ubadziškos Ambeļu pusē. Tas ir iekļauts Zeltītes Barševskas grāmatā „Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā”. Dvieli atradu pirms dažiem gadiem vectēva mājas, neesmu to mazgājusi. Nemazgāju to, glabāju kā lielu svētumu. Izjūtu lielu bijību,” pastāstīja Daugavpils folkloras dziesmu un deju kopas „Svātra” dalībniece Inese Zuģicka.

Vaboles pagasta etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” dalībniece Apolonija Kokina izstādei iedeva mammas austos dvieļus. Vēl Apolonijas jaunībā un sievas gados linu dvieļi tika kārti virtuvē, pirtī, ar tiem slaucīja gan muti, gan traukus. Tagad, kad ir pagājuši 80 -- 100 gadi, dvieļi ir kļuvuši par muzeju eksponātiem vai dzimtas svētumu. „Vēl pavisam nesen, atbraucot ciemiņiem, linu dvieļus liku virtuvē, lai noslauka muti un rokas. Tagad gan tie stāv skapī, varbūt noderēs jaunajiem. Man ir 3 bērni, 9 mazbērni un 7 mazmazbērni,” teica A. Kokina.

Visu rakstu lasiet 20. februāra numurā.