„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+1.8 °C
daži mākoņi

Izbraukuma sēdes kļūst par labu tradīciju

Daugavpils domes Sociālā komiteja otro reizi mēnesī rīkoja izbraukuma sēdi specializētā iestādē. Pirmajā reizē deputāti apmeklēja psihoneiroloģisko slimnīcu, bet šoreiz devās uz Dienas aprūpes centru personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Sociālās komitejas vadītājs Pēteris Dzalbe paziņoja „Latgales Laikam”, ka deputātu iepazīšanās ar situāciju, iedziļināšanās gaisotnē ļauj vēlāk skaidri saprast, par ko viņi balso. Turklāt viņiem ir iespēja precīzi novērtēt sniedzamo pakalpojumu kvalitāti un skaitu, salīdzināt iestādi ar citām un, ja nepieciešams, ietekmēt to, lai pašvaldības iestādes sniegtu pakalpojumus efektīvāk un izvairītos no funkciju dublēšanas.

Dienas centra vadītāja Nonna Jakubovska pastāstīja komitejas locekļiem, ka pašvaldība bilancē tas atrodas kopš 2006. gada, iestāde strādā no 2001. gada. Centra galvenais uzdevums – nodrošināt dienas sociālo rehabilitāciju pieaugušajiem un mazajiem klientiem, kuriem ir dažādas garīgās veselības traucējumu pakāpes, izmantojot terapijas, radošās nodarbības, sadzīves iemaņu apgūšanu, nodarbības ar psihologu utt. Iestādes pamatmērķis – iespēju robežās integrēt klientus sabiedrībā, palīdzēt viņiem socializēties, bet, kā teica N. Jakubovska, pilnībā integrēties izdodas tikai dažiem centra apmeklētājiem. Tikai trim klientiem ir trešā invaliditātes grupa, visiem pārējiem – pirmā un otrā.

Iestāde realizē 11 sociālās programmas, centra klienti var pēc vēlēšanās un savām fiziskajām iespējām izvēlēties, ar ko nodarboties – zīmēšanu, rokdarbiem, mūziku, vingrošanu, ēdiena gatavošanu utt. Starp centra klientiem ir daudz talantīgu cilvēku, par to var spriest kaut vai pēc viņu skaistajiem un oriģinālajiem Lieldienām veltītajiem darbiem. Vairākums klientu no viņiem neatkarīgu iemeslu dēļ nespēj pilnvērtīgi dzīvot, izveidot ģimeni, tāpēc centra darbinieki viņiem ir ļoti tuvi cilvēki, palīgi, kuri cenšas maksimāli dažādot viņu ikdienu.

Visu rakstu lasiet 10. marta numurā.