„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Latgalē neesot ģimenes ārstu deficīta

Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem gada laikā Latgalē aizvērušās 11 ģimenes ārstu prakses, bet atvērusies tikai viena jauna. Līgumattiecību pārtraukšana ar ģimenes ārstu praksēm notiek dažādu iemeslu pēc, piemēram, ārsts maina dzīvesvietu, dodas pensijā u.c. Pērn gada beigās NVD Latgales nodaļā tika iesniegti trīs lūgumi pārtraukt ārstu praksi un kopš šā gada 1. janvāra ir pārtrauktas līgumattiecības ar divām ģimenes ārstēm Daugavpilī Ludmilu Oļševsku un Ēriku Sprudzāni, kuru prakses atradās Viestura ielā, bet trešā prakse pagaidām turpina darboties.

Lai arī Latgalē aizvērusies virkne ģimenes ārstu prakšu, pašlaik brīvu prakses vietu neesot, atzīst Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Āboliņa. Vajadzības pēc jaunām praksēm neesot, jo ir samazinājies kopējais iedzīvotāju skaits un pat esošās prakses neesot pietiekami noslogotas. Ja kādā vietā tiek slēgta ārsta prakse, NVD izvērtē situāciju, prakses noslogotību, konsultējas ar vietējo pašvaldību par nepieciešamību atvērt vietā jaunu. Beidzamajos gados esot tendence, ka ārsti vairāk piesakās strādāt Rīgā vai tās apkaimē, bet mazāk attālākos Latvijas reģionos.

Aizveroties divām ārstu praksēm, šogad daži tūkstoši pacientu palika bez sava ģimenes ārsta, taču viņiem ir iespēja sev izvēlēties citu.  13.februārī Daugavpilī, Viestura ielā darbu uzsākusi Alekseja Jefremkina ģimenes ārsta prakse. Viņš ir gatavs pārņemt pacientus no šogad aizvērtajām ārstu praksēm un ikvienu citu pacientu, kurš vēl nav atradis savu ģimenes ārstu. Pēc Rīgas Stradiņa universitātes un rezidentūras pabeigšanas Aleksejs Jefremkins atgriezās strādāt savā dzimtajā Daugavpilī. Viņš ieguvis divas specializācijas medicīnā, pabeidzot rezidentūru gan ķirurģijā, gan kā ģimenes ārsts. Ķirurga darbā viņam ir jau sešu gadu pieredze, pieņemot pacientus ambulatori Daugavpils Reģionālās slimnīcas uzņemšanas nodaļā un poliklīnikā „Dinas”. 

Visu rakstu lasiet 13. marta numurā.

Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem gada laikā Latgalē aizvērušās

11 ģimenes ārstu prakses, bet atvērusies tikai viena jauna. Līgumattiecību pārtraukšana ar ģimenes ārstu praksēm notiek dažādu iemeslu pēc, piemēram, ārsts maina dzīvesvietu, dodas pensijā u.c. Dažreiz ģimenes ārsts nenorāda prakses aizvēršanas iemeslu, dažos gadījumos pat pēc laika savu lūgumu atsauc. Pērn gada beigās NVD Latgales nodaļā tika iesniegti trīs lūgumi pārtraukt ārstu praksi un kopš šā gada 1. janvāra ir pārtrauktas līgumattiecības ar divām ģimenes ārstēm Daugavpilī Ludmilu Oļševsku un Ēriku Sprudzāni, kuru prakses atradās Viestura ielā, bet trešā prakse pagaidām turpina darboties.

X

Komentāri

18.03.2015 15:12
Valija
Iesaku pierakstīties,ļoti pozitīvs,zinošs ,jaunās paaudzes ārsts.