„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Izredzes saglābt Višķu profesionālo vidusskolu ir niecīgas

Visi līdzšinējie Daugavpils novada domes vadības centieni paglābt Višķu profesionālo vidusskolu no likvidācijas pagaidām nav devuši rezultātu.

Jau rakstījām, ka sarūkošā audzēkņu skaita un profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas dēļ valdība izskata jautājumu par Viduslatgales profesionālās vidusskolas likvidāciju.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto projektu vidusskolu plānots likvidēt ar šā gada 1. septembri, bet tās īstenotās izglītības programmas nodot ministrijas padotībā esošajam Priekuļu tehnikumam, kurš īsteno radniecīgas ar lauksaimniecību saistītas izglītības programmas. Vidusskolā strādājošiem pedagogiem tiks piedāvāts darbs tehnikumā, bet audzēkņi turpinās mācības tehnikumā un viņiem būs nodrošinātas vietas tā dienesta viesnīcā.

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska uzskata, ka šāds risinājums nav pieņemams, jo diezin vai jaunieši dosies mācīties tik tālu no mājām, bet pedagogi noteikti nepārcelsies uz Priekuļiem. Meklējot risinājumu, tika izskatīts variants par Višķu profesionālās vidusskolas apvienošanu ar Daugavpils Būvniecības tehnikumu, taču IZM ierēdņi šo variantu neatbalsta, tāpēc jāmeklē cits ceļš. Uzņemties skolas uzturēšanu par novada budžeta līdzekļiem neesot reāli, jo pašvaldībai tas gadā izmaksās vairāk nekā pusmiljonu eiro. „IZM plāno slēgt virkni šādu profesionālo skolu, veidojot kompetenču centrus Kandavā, Malnavā un Priekuļos, kas viņu skatījumā būs vienīgās lauksaimniecības skolas valstī. Višķiem tiek piedāvāts pievienoties Priekuļiem vai Malnavai,” saka novada domes vadītāja. Galvenais kritērijs esot vismaz 300 audzēkņi klātienē, bet Višķu skolā valsts budžeta finansētās grupās šajā mācību gadā ir vien 229. J. Jalinska uzsver, ka Višķos ir ļoti laba materiālā bāze, kas skolas likvidācijas gadījumā tiks nodota kādam no kompetenču centriem. Kamēr vēl valdība nav pieņēmusi galīgo lēmumu, novada domes vadība meklē iespējas skolu saglabāt, tāpēc pašlaik notiek pārrunas arī ar Daugavpils Universitāti.

Visu rakstu lasiet 27. marta numurā.

Komentāri

31.03.2015 07:46
/
nu ļoti žēl skolas kaut gan ko te žēlotot