„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Kādu profesiju iesaka izvēlēties jauniešiem?

Daugavpilī 27. martā notika tradicionālā izstāde „Izglītības iespējas”, kuras laikā jaunieši tika aicināti iepazīt dažādu augstskolu un profesionālo mācību iestāžu piedāvātās mācību programmas un izvēlēties sev piemērotāko.

Latgalē nestrādā, nemācās un neapgūst arodu vairāk nekā 13 tūkstoši jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem, augstā bezdarba galvenie iemesli ir darba tirgum neatbilstošais izglītības līmenis. Lai palīdzētu jauniešiem iegūt vajadzīgās prasmes un kvalifikāciju, Latvijā līdz 2020.gadam ar ES atbalstu tiks īstenota „Jauniešu garantijas” programma, par kuru pastāstīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Izstādes laikā notika diskusija, kurā par jauniešu nodarbinātības un izglītības jautājumiem diskutēja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis, Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāve Aiga Sidare, Latvijas cīkstone Anastasija Grigorjeva un Daugavpils mūziķis Arnis Slobožaņins.  

Savā pieredzē dalījās divi Daugavpils valsts tehnikuma audzēkņi Andris Gabrusāns un Vladislavs Ruba, kuri izmantojuši programmas „Jauniešu garantijas” iespējas. Abi apgūst lokomotīves saimniecības tehniķa profesiju, kuru uzskata par perspektīvu, jo tagad jau abiem ir zināmas viņu prakses vietas, kur pastāv iespēja arī palikt strādāt. Atšķirībā no citiem studiju biedriem, šīs programmas jaunieši profesiju var apgūt pusotra nevis triju gadu laikā, taču studiju laiks ir ļoti saspringts. Programma jauniešiem nodrošinājusi arī stipendiju 115 eiro mēnesī, apmaksā ceļa izdevumus uz prakses vietu, mācību līdzekļus, veselības apdrošināšanu, pašiem atliek citai cītīgi mācīties.

Visu rakstu lasiet 31. marta numurā.