„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Lieldienu laikā PVD aicina iepirkties pārdomāti un vērīgi

Tuvojoties Lieldienām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina – iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam un olas krāsošanai, jābūt vērīgiem – jāseko līdzi informācijai preces marķējumā un jāpievērš uzmanība pārtikas produktu derīguma termiņam. PVD aicina iegādāties produktus pārdomāti, neveidojot lielus pārtikas uzkrājumus.

 Gatavojoties svētkiem, PVD atgādina:

  • Pārtikas produktus iegādājieties legālā tirdzniecības vietā. Nepērciet nezināmas izcelsmes un apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus, neiegādājieties tos neatļautās tirdzniecības vietās!
  • Iepērkoties pievērsiet uzmanību tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos pārtikas produkti tiek tirgoti.
  • Kārtīgi izpētiet produkta marķējumu - paskatieties, kāds ir tā derīguma termiņš un kādā temperatūrā produkts jāuzglabā, lai tas nesabojātos.
  • Pārliecinieties, vai pārtikas produkta iepakojums nav bojāts un vai veikalā tas ir uzglabāts atbilstošos apstākļos.
  • Nebaidieties preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam netipiska smarža.
  • Saglabājiet pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informējiet PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.
  • Atgriežoties mājās, atcerieties – jēlos produktus gan uzglabā, gan apstrādā atsevišķi no gatavajiem . Ledusskapī neturiet svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, blakus jēlai gaļai vai zivīm.
  • Higiēnas prasības jāievēro arī pašiem! Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgājiet rokas!
  • Salātus – rasolus, kulinārijas izstrādājumus neuzglabājiet pārlieku ilgi, pat ja tie ievietoti ledusskapī. Ja neapēdat visu tajā pašā dienā, atstājiet aukstumā un apēdiet ne vēlāk kā nākamajā dienā. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievienojiet neilgi pirms ēdiena celšanas galdā.

Svētkos viens no pirktākajiem pārtikas produktiem ir olas. Atgādinām, ka olu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma. Taču patērētājam ir tiesības atvērt iepakojumu un pārliecināties par olu izcelsmi. Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas metodi (0 – bioloģiskā ražošana, 1 – brīvā turēšana, 2 – turēšana kūtī, 3 – turēšana sprostos). Ar burtiem olas marķējumā norāda valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs (piemēram, 1234).

Krāsojot olas, PVD aicina izmantot vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas vai arī veikalos nopērkamās, Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.