„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Pirms raudāt, vajag pasmieties

Daugavpils teātrī 17. aprīlī notiks latviešu oriģināldramaturģijas pirmizrāde. Agneses Rutkēvičas traģikomiskos stāstus „Svešie svētki” iestudējusi jaunā režisore Paula Pļavniece. Traģikomēdijas žanrs ir kļuvis par tendenci, - atzīst teātra valdes priekšsēdētājs Oļegs Šapošņikovs: „Pirms raudāt, vajag pasmieties. Vai otrādi. Tā ir augstākā pilotāža, kā raudzīties uz dzīvi, kā paskatīties no malas uz rūgto un par to pasmieties.”

Iestudējums būšot stāsti par mums pašiem – gan par vientulību, jo mēs piedzimstam vieni un aizejam no šīs pasaules vieni, gan par spēju būt laimīgiem, jo arī vientulība var būt svētki. Mazliet sveši svētki.

„Svešie svētki” būs neparasts iestudējums tāpēc, ka tas ir autora un režisora kopdarbs. Lai arī ir vispārpieņemts, ka režisoriem nav viegli iestudēt „dzīvus dramaturgus” un kur nu vēl tie nāk un piedalās šajā procesā, P.Pļavnieces un A.Rutkēvičas sadarbība notiek tieši izrādes tapšanas laikā. Režisore atklāj, ka autore ļoti palīdz pašā procesā, dramatizējot savus stāstus, un idejas rodas kopdarbā. „Cilvēki, par kuriem ir stāsti, dzīvo kaut kur starp mums. Ir prieks strādāt ar Daugavpils aktieriem, ir izdevies atrast kopīgu valodu,” atzīst P.Pļavniece.

Visu rakstu lasiet 17. aprīļa numurā.