„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

4.maija svinības Daugavpilī

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinībās, 4.maijā, Daugavpilī būs iespēja redzēt filmu par Latgali, piedalīties skolēnu sadziedāšanās pasākumā un apmeklēt koncertu „Baltā dziesma Latvijai”.

 Plkst.14.00 Daugavpils kinoteātrī „Renesanse” (Vienības ielā 30) tiks demonstrēta Viestura Kairiša dokumentālā filma „Pelikāns tuksnesī”. Kā norāda filmas veidotāji: „Tas ir vēstījums par valsti valstī, Latgali, kas iezīmē Eiropas Savienības tālāko austrumu robežu. Reizēm tā atgādina ūdeņiem ieskautu salu, bet reizēm tuksnesi, kurā ieputināts šķirsts ar izglābto cilvēci. Tajā valda visaugstākā garīgā spriedze Latvijā – šis ir katoļu reģions, kas pilns ar pareizticīgajiem, vecticībniekiem un sagrautiem jūdu dievnamiem. Filma vienlaikus ir tādas zemes portrets, kuru veido cilvēki, dzīves garīgais un fiziskais ekstrēmisms un gluži kristīga augšāmcelšanās.”

Svinību turpinājumā, plkst. 16.00, Vienības laukumā uz koncertu „Manā sirdī” aicina Daugavpils skolu dziedātāji un dejotāji. Kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas un deju kolektīvi aicinās iepazīties ar XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku repertuāru. Šī gada svētku sauklis ir „Pats skani, līdzi skani”, līdz ar to mazie un lielie svētku dalībnieki aicina visus izdziedāt dziesmas kopā.

 Savukārt plkst. 17.30 Vienības laukumā notiks Profesionālā pūšamo instrumentu orķestra „Daugava” un solistes Irēnas Ancānes koncerts „Baltā dziesma Latvijai”. Tajā izskanēs latviešu komponistu mūzika, tostarp dziesmas: „Kūko, kūko dzeguzīte”, „Viss nāk un aiziet tālumā”, „Vecās likteņdzirnas”, Oskara Stroka tango „No manis neaizej” un daudzas citas tautā iemīlētas melodijas.

 Atzīmējot Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25. gadadienu, no 29.04. līdz 18.05. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā ir apskatāma svētkiem veltīta izstāde „Daugavpils + 25”. Tajāvarēs ielūkoties muzeja krājuma fotogrāfijās, kas vēsta par Daugavpils nozīmīgākajiem un interesantākajiem notikumiem pēc valsts neatkarības atjaunošanas 25 gadu garumā: no 1990. līdz 2015. gadam. Izstādes darbības laikā tiek rīkota arī akcija „Daugavpils + 25”, kurs laikā visi muzeja apmeklētāji tiek aicināti atspoguļot Daugavpils pilsētas nākotnes vīziju zīmējumos vai esejās. Akcijas moto „Mana Daugavpils pēc 25 gadiem”. Visi apmeklētāju darbi tiks saglabāti muzeja krājumā nākamajām paaudzēm.

 Svētkus rīko: Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde, Latviešu kultūras centrs

Svētkus atbalsta: AS Swedbank