„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Seši vērtīgi padomi, kā jaunietim tikt pie kārotā darba

Nav noslēpums, ka jauniešu bezdarba līmenis Latvijā ir viena no aktuālākajām sociālajām problēmām. Iespējams, arī tu esi jauns cilvēks, kas meklē darbu, taču nekādi neizdodas to atrast. Kas tev būtu jāielāgo, lai vairotu savas izredzes iesaistīties darba tirgū un tikt pie kārotā amata?

 Ieteikumus sniedz kompānijas „Nestle Baltics” cilvēkresursu vadītāja Diāna Kundrotiene un „Nestle Baltics ģenerāldirektors Daniels Meile, kuri secinājuši - jauniem cilvēkiem Latvijā trūkst nevis zināšanu, bet drīzāk prasmes prezentēt sevi un savas spējas.

 Ienākot darba tirgū, svarīgākais ir zināt, ko tu meklē, un darboties mērķtiecīgi. Ja zini, kādā jomā vēlies attīstīties turpmāk, iespējamos darba devējus iepazīstināt ar sevi būs vieglāk.

 Dzīves gājuma (CV) aprakstam ir jābūt konkrētam, lai visu svarīgāko informāciju varētu uztvert no pirmā acu uzmetiena, izceļot spējas, kuras darba meklētājs vēlas akcentēt. Izglītība, darba pieredze un apgūtās prasmes ir pamata lietas, ko darba devējs vēlas zināt par kandidātu, tāpēc šai informācijai jābūt visredzamākajai.

 CV, kas ir garāks par divām lapām un pārpildīts ar visdažādāko informāciju par pretendentu, noteikti nebūs labākais variants. Atceries - uzņēmēji, kuri meklē darbiniekus un saņem lielu skaitu pieteikumu, viena CV aplūkošanai velta vidēji mazāk nekā desmit sekundes. Plašāk par sevi tev būs iespēja izstāstīt tad, ja tiksi uzaicināts uz darba interviju.

 Iespējamība, ka saņemsi uzaicinājumu uz darba interviju, noteikti pieaugs, ja savu CV un motivācijas vēstuli sagatavosi atbilstoši konkrētajam amatam. Noteikti nevajadzētu izsūtīt vienu standarta CV visiem uzņēmumiem cerībā, ka kaut kādu darbu jau tev piedāvās.

 Ja darba devēju ir ieinteresējis tavs CV un esi saņēmis uzaicinājumu ierasties uz darba interviju, tev ir atbilstoši jāsagatavojas. Kandidāts, kurš paveicis mājas darbu, izpētot uzņēmumu un tā darbības specifiku, vienmēr radīs labāku iespaidu - tas apliecina indivīda motivāciju, vēlmi augt, un apgūt jaunas lietas.

 Lai atstātu labu iespaidu par sevi, uz darba interviju ierodies laikā. Vienmēr labāk ir atnākt nedaudz ātrāk nekā nokavēt. Uz intervētāju jautājumiem atbildi konkrēti, godīgi un skaidri. Svarīgi ir arī stāstīt par sevi, nevis citiem. Piemēram, ja iepriekš esi darbojies komandā, izklāsti konkrētos uzdevumus, kurus veici tu, nevis klāsti, ko darīja visa komanda kopā.