„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.5 °C
apmācies

Pastāstīja par Leonīda Baulina septiņdesmit gadiem

„Ļoņa redz un dzird mūsu cieņu un mīlestību,” mākslinieka Leonīda Baulina 70 gadu jubilejas atceres sarunā, kas notika 29. maijā mākslinieka zālē Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, teica viņa dzīvesbiedre Vanda Baulina.

Rosinot atminēties savu stāstu par Leonīdu Baulinu, ģimenes draugs, māksliniece Valda Mežbārde teica, ka kopš 70. gadiem līdz mākslinieka aiziešanai mūžības galerijā Leonīds ir bijis vislabākais mākslinieks. „Ļoņa bija visur -- monumentālajos sienu gleznojumos, teātra izrāžu scenogrāfijās, fotogrāfijās. Paši galvenie žanri tomēr bija glezniecība un grafika. Viņa darbos skan mūzika, tā bija ar viņu tad, kad viņš strādāja darbnīcā. Ļoņa ir izcils Daugavpils tēla radītājs, viņš prata pilsētu parādīt tādu, kādu mācēja tikai viņš. Vēlāk Ļoņa apguva fotoaparātu, un tapa mākslas fotogrāfija. Viņš bija lielisks zīmētājs, grafiķis. Daudzveidīgs tehnikā -- zīmulis, eļļas krāsas, tuša. Viņa darbos ir kolosālas fantāzijas, tīras abstrakcijas, tās aizrauj un neprasa tulkojumu. Ļoņa dzīvo mūsu sirdīs un mākslā,” teica V. Mežbārde.

Vanda Baulina izrādīja unikālu fotogrāfiju kolekciju. Tajās ir iemūžinātas L.Baulina studijas Gorkija Mākslas skolā un Latvijas Mākslas akadēmijā, atgriešanās Daugavpilī, radošie meklējumi Daugavpils mākslinieku grupā un pilsētas mākslas padomē, pedagoga gaitas Saules skolā un Daugavpils bērnu mākslas skolā. Daudzi fotoattēli liecina, ka māksliniekam patika spēlēt šahu un fotografēt.

Visu rakstu lasiet 5. jūnija numurā.