„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.7 °C
apmācies

Saeima Valsts prezidenta amatā ievēl Raimondu Vējoni

Saeima trešdien, 3.jūnijā, Valsts prezidenta amatā ievēlēja Raimondu Vējoni. Aizklātā balsošanā, balsojot ar vēlēšanu zīmēm, piektajā vēlēšanu kārtā R.Vējoņa kandidatūru atbalstīja 55, bet pret bija 42 deputāti.

 Saskaņā ar Satversmi Valsts prezidents ir ievēlēts ar ne mazāk kā 51 balss vairākumu.

 R.Vējonis līdz šim bija aizsardzības ministrs. Par deputātu R.Vējonis ievēlēts 9., 10., 11. un 12.Saeimā, iepriekš vairākus gadus strādājis arī par vides ministru. R.Vējonis Latvijas Universitātē ieguvis bioloģijas zinātņu maģistra grādu.

 Valsts prezidenta amatam bija izvirzīti četri kandidāti: Mārtiņš Bondars, Sergejs Dolgopolovs, Raimonds Vējonis un Egils Levits.

 Saeimas kārtības rullis nosaka - ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens neiegūst vismaz 51 balsi, par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens nav ievēlēts, vēlēšanas turpina, katrā nākamajā kārtā izslēdzot kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu.

 Vēlēšanas notika piecās kārtās. Pirmajā vēlēšanu kārtā par Mārtiņu Bondaru balsoja 7 deputāti, pret bija 86, par Sergeju Dolgopolovu - 23, pret - 70, Raimondu Vējoni atbalstīja 34 deputāti, bet pret bija 59, savukārt par Egilu Levitu balsoja 24 deputāti, bet pret bija 69.

 Otrajā kārtā Mārtiņu Bondaru atbalstīja 7 deputāti, pret bija 89, par Sergeju Dolgopolovu balsoja 24 deputāti, pret bija 72, savukārt par Raimondu Vējoni - 34 par, pret - 62 un par Egilu Levitu - 25, pret – 71 deputāts.

 Trešajā vēlēšanu kārtā par Sergeju Dolgopolovu balsoja 23 deputāti, bet pret bija 73, Raimondu Vējoni atbalstīja 35 deputāti, pret bija 61, bet par Egilu Levitu balsoja 26 deputāti, pret – 70.

 Ceturtajā vēlēšanu kārtā par Raimondu Vējoni balsoja 46 deputāti, pret -52 un par Egilu Levitu - 26, pret – 72 deputāti.

 Savukārt piektajā vēlēšanu kārtā par Raimondu Vējoni balsoja 55, bet pret bija 42 deputāti.