„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.6 °C
neliels lietus

Olimpiskais velokross “Gruzis acī” piedāvā jaunus izaicinājumus

Šobrīd pasaulē vispopulārākā kalnu riteņbraukšanas disciplīna ir olimpiskais velokross (saīsinājumā XCO). Šo disciplīnu iekļāva Vasaras Olimpiskajās spēlēs 1996. gadā. Līdz šim tā ir bijusi vienīgā olimpiskā kalnu divriteņu sacensību disciplīna. Sacensības norisinās kalnainā meža apvidū. Trase galvenokārt ved pa šaurām meža takām, kurās atrodas dažādi šķēršļi – tramplīni, asas virāžas, irdenas smiltis, saknes, akmeņu krāvumi, horizontāli koki uz zemes, upītes, tiek izmantoti gan dabīgi radušies šķēršļi, gan veidoti mākslīgi. Sacensības ir ļoti ātras un dinamiskas. Tās prasa no dalībniekiem lielu spēku, izveicību un koncentrēšanos. Šajā disciplīnā dalībnieki veic vairākus apļus - 4 līdz 6 kilometru garā aplī. Apļu skaits tiek pielāgots tā, lai braucēji pavadītu trasē no 1,5 līdz 2 stundām.

Šī disciplīna ir ieguvusi lielu popularitāti, jo tā ir aizraujoša gan braucējiem, gan skatītājiem, jo aplis ir salīdzinoši īss, tas tiek veikts vairākas reizes, un interesantākās vietas ir viegli pieejamas apskatei.

Latvijā, salīdzinot ar citām ārvalstīm, šī disciplīna ir diezgan mazpazīstama. Pie mums popularitāti ir guvuši kalnu riteņbraukšanas maratoni, kuros trases nav pārāk sarežģītas, jo ved galvenokārt pa grants ceļiem vai platiem meža ceļiem. XCO disciplīnas sacensības līdz šim notikušas tikai vienreiz gadā – Latvijas Čempionāts XCO.

Sportisti no Latvijas vēl ne reizi nav piedalījušies Olimpiskajās spēlēs XCO disciplīnā, taču plāno to darīt 2016. gada Olimpiskajās spēlēs Rio.

Lai popularizētu un Latvijā attīstītu XCO disciplīnas sacensības, jau 3. gadu tiek rīkots veloseriāls “Gruzis acī”.

Jau šobrīd mēs Latvijā spējam izveidot pasaules līmeņa XCO trases, ko, pēc piedalīšanās “Gruzis acī” sacensībās, TV kanālā “OTV” apstiprināja Mārtiņš Blūms, kurš 2013. gadā sasniedzis augsto 19. vietu Pasaules Čempionātā XCO junioru konkurencē.

Veloseriāls šogad tiek piedāvāts 4 posmos.

Šo svētdien 21. jūnijā Rēzeknē norisināsies “Gruzis acī” XCO seriāla otrais posms. Sacensībās pulcēsies gan profesionāli sportisti, gan amatieri, pieteikšanās joprojām ir atvērta un būs iespējama arī sacensību dienā. Pieteikties un uzzināt sīkāk par “Gruzis acī” sacensībām var, apmeklējot mājas lapu: www.xco.lv.

Trešais posms Ogres Zilajos kalnos dalībniekus gaidīs 30. augustā. Pēdējais noslēdzošais posms norisināsies Priekuļos 20. septembrī.

Sacensības atbalsta: Squeezy Sports Nutrition, FiKS.lv, KiviPrint.com, Ikšķiles novada pašvaldība, Rēzeknes novada pašvaldība, Priekuļu novada pašvaldība, Ogres novada pašvaldība, sporta klubs “Magnen”.

Sacensībās aicināti piedalīties visi interesenti!