„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+3.2 °C
apmācies

Ciemos pie Preiļu mārgas Teklītes

Lai piesaistītu tūristus, ir vajadzīga leģenda. Katrai vietai tā ir sava un neatkārtojama. Arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja darbinieki ir gana radoši un izdomājuši savu leģendu par Jasmuižas Teklīti, kura kādreiz ļoti patikusi Rainim. „Aiziesim pie mārgas,” saka muzeja vadītāja Tekla Bekeša un ved uz Preiļu muižas sarga mājiņu, kur glabājas daļa muzeja krājuma un izveidota romantiska izstāde „Kārdināšana ar pūru”. Tajā aplūkojami 1988. gada ekspedīcijas laikā Aizkalnē iegūtie eksponāti, tostarp leģendārās Jasmuižas Teklītes pūrs.

Tekla Bekeša jautri saka, ka viņai pašai ar šo Teklīti gan neesot nekāda sakara, lai gan daudzi, iespējams, tā arī domā. Iepriekš muzeja darbinieces izstādi dēvējušas par zaļo vai zilo Mārgu, bet šogad tā veltīta Raiņa un Aspazijas jubilejai, tāpēc centrā ir tēls no Raiņa dienasgrāmatām – kalpone Teklīte. Kad vienā no pirmajām muzeja ekspedīcijām Aizkalnes pagastā pensionāru Kivlenieku mājās tika atrasts Teklas Casno pūrs, nevienam neienāca prātā, ka tā varētu būt tā pati kalponīte Tekla no Pliekšānu mājām Jasmuižā - kārdinātāja un sapņu tēls, par kuru dzejnieks raksta 1884. gada dienasgrāmatā. Protams, tagad to ir grūti pierādīt, taču izklausās ticami, arī Teklas Casno radi Kanādā atbalstot šo leģendu un solījušies atsūtīt īstu Teklas fotogrāfiju.

Visu rakstu lasiet 30. jūnija numurā.