„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.1 °C
nedaudz mākoņains

Pēterdienā godināja keramiķi Martinsonu

Jau trešo gadu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svin Pēterdienu un godina pazīstamo keramiķi Pēteri Martinsonu, kura piemiņas un mantojuma saglabāšanai cietoksnī plānots izveidot P.Martinsona māju. 29. jūnijā tika atklāta izstāde „Mana keramika”, kurā skatāmi lielformāta darbi, tā ka pašlaik Rotko mākslas centra apmeklētājus 2. stāvā sagaida P.Martinsona veidotās mīlīgās un komiskās lauvas.

„Pēteris visiem ir sirdī, viņš sauc pie sevis un šobrīd atsauc arī pie diviem citiem Daugavpilī dzimušiem slaveniem māksliniekiem – Rotko un Sigurda Vīdzirkstes. Nez vai kādreiz vēl būs tāds brīdis, kad visu triju darbu ekspozīcijas ir skatāmas vienlaikus,” teica mākslas centra direktora vietnieks Māris Čačka. Uz Pēterdienu bija sabraukuši P.Martinsona draugi, domubiedri, audzēkņi, ceļojumu biedri. P.Martinsona draugs un skolnieks, metālmākslinieks Juris Gagainis atcerējās, ka Pēteris nācis ar pilnīgi jauniem paņēmieniem, nebijis nekādas „tautiskās romantikas un saulīšu”. Turklāt pasniedzējs iemantojis audzēkņu mīlestību, jo viņa priekšā tie nekad nejutušies mazi un padevīgi, bijuši līdzvērtīgi. Jaunam māksliniekam arī bijis svarīgi, ka pasniedzējs apmeklē izstādes, kurās skatāmi viņa darbi. „Pēteris nemaz nevarēja iedomāties, kas viņš būs Daugavpilī un Rotko mākslas centrā, ka viņu tik ļoti novērtēs un godās,” teica J.Gagainis.

Visu rakstu lasiet 3. jūlija numurā.