„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+16.4 °C
skaidrs laiks

Mājražošana ir būtisks solis uz priekšu

Lauksaimnieki, sevišķi piena ražotāji, kurus vairs neierobežo piena kvotas, taču nomāc pārstrādes uzņēmumu zemās iepirkuma cenas, meklē jaunus ceļus, kā saimniecību ne tikai saglabāt, bet arī attīstīt. Daugavpils un Ilūkstes novada lauksaimnieki un lauku konsultanti jaunas idejas smēlās 15. jūlijā, Krāslavas, Aglonas, Riebiņu un Preiļu novadā apmeklēdami jau labi zināmas saimniecības, kur ražo sieru, vīnu, marmelādi, zefīru, izmanto dabas dziedinošo spēku un piedāvā Latgalei raksturīgus ēdienus.

Latvijas Lauku izglītības un konsultāciju centra Daugavpils nodaļas Daugavpils un Ilūkstes uzņēmējdarbības konsultante Marija Rēķe atzīst, ka pēc šādiem pieredzes apmaiņas braucieniem vairāki zemnieki sāk paši siet sieru vai pievēršas tūrisma jomai.

Par siera siešanas pieredzi un sava biznesa ieguvumiem stāstīja z/s „Juri” saimnieki Lidijas un Juris Lubāni Rušonas pagastā, Riebiņu novadā. „Mājražošana ir solis uz priekšu. Tu vairs netirgo vienkārši pienu, bet gan produktu, par kuru jau maksā vairāk. Tūristiem garšo pat vienkāršs rūgušpiens Kad tu esi patstāvīgs, tev pašam jāizdomā, ko un kā darīsi. Ja kāds nezina, kā siet sieru, brauciet ciemos, izstāstīsim! Nav jābaidās izjautāt arī Pārtikas un veterinārā dienesta inspektorus, tad visas prasības varēs izpildīt viegli,” uzskata Juris.

Visu rakstu lasiet 17. jūlija numurā.