„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+8.7 °C
daļēji mākoņains

Kinoteātra „Renesanse” ēka kļuvusi par iemeslu diskusijām

Izglītības un kultūras komitejas sēdē Daugavpils domē vienīgais jautājums bija lēmumprojekts par kinoteātra „Renesanse” ēkas iekļaušanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Šķietami vienkāršais jautājums izraisīja diskusijas un pārdomas par pilsētas arhitektūras saglabāšanu. Daugavpils galvenā arhitekte Inga Ancāne paziņoja, ka bijušā kinoteātra ēku, kurā pašlaik darbojas zinātkāres centrs „Zili brīnumi”, pašvaldība vēlas iekļaut valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Tas ir padomju laiku arhitektūras piemineklis, kas būvēts no dzeltenajiem Līvānu ķieģeļiem pēc arhitekta Kraukļa projekta, kas par šo objektu saņēmis valsts prēmiju. Turklāt tā ir pirmā ovālas formas ēka, kas celta padomju laikos. Ja ēka tiks iekļauta šajā sarakstā, pašvaldība var cerēt uz valsts un ES līdzekļiem, lai to modernizētu un nosiltinātu. Tiesa, ēka būs jāsiltina no iekšpuses, lai saglabātu tās pašreizējo vizuālo izskatu. Kā teica Vienības nama vadītāja Regīna Osmane (kinoteātra ēka ir Vienības nama pārziņā), zinātkāres centrs netraucē objektam, savukārt deputāts Aivars Broks uzskata, ka centram šeit nav īstā vieta – bērnu zinātkāres centram būtu jāatrodas plašākās un modernākās telpās.

Visu rakstu lasiet 20. jūlija numurā.