„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Uz Subati brauc pēc ziediem un stādiem

Kopš Lietuvā ir ieviests eiro, Sēlijas pierobežas pilsētā Subatē arvien biežāk dzird lietuviešu valodu. Kaimiņi visbiežāk brauc uz siltumnīcām, kur pērk subatiešu, SIA „Madara” saimnieku Valentīnas Bules un Aleksandra Kolosova puķu un dārzeņu stādus, tostarp tomātus, kāpostus un gurķus.

Ja darbs patīk un ja tas ir saistīts ar dārzkopību, tad brīvdienu nav, stāstījumu iesāka Valentīna. Aleksandrs piekrizdams māja ar galvu, stāstījumu uzticēdams kompanjonei, vien noteica, ka vīrietim jārok zeme.

Valentīnai un Aleksandram darbs bez brīvdienām sākas jau februārī, kad jāaprūpē tomātu stādi, tos no siltumnīcas izpērk jau maijā, tobrīd arī garšaugu vagas paliek tukšas. Pircēji bieži saka, ka Valentīna labi pazīstot viņu gaumi. Maijā un jūnijā siltumnīcā uzzied puķes, ko cilvēki vēlas stādīt savās dobēs, dāvināt izlaidumos, kāzās, salikt vāzēs kapusvētkos. Pēc ziediem taujā arī bērinieki. Maijā ir bijusi tāda rinda, ka Valentīna spējusi vien tirgoties, nebijis laika stāstīt, kā kuru stādu lutināt. Septembrī cilvēki jau iegādāsies ziemcietes un košumkrūmus no āra dobēm.

Visu rakstu lasiet 4. augusta numurā.