„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.6 °C
apmācies

Naujenē diskutēja par skolu nākotni

7. augustā Naujenē aizritēja Daugavpils novada 14. Grāmatu svētki, kuros varēja iegādāties jaunāko literatūru, tikties ar rakstniekiem un dzejniekiem, Latvijas eksprezidentu Valdi Zatleru, iesaistīties radošās darbnīcās un Daugavpils Zemessardzes 34. Artilērijas bataljona rīkotajās sporta aktivitātēs, kā arī nobaudīt Lāču pamatskolas gatavoto vitamīnu zupu latgaliešu gaumē.

Pateicoties pasākuma atbalstītājiem, novada bibliotēkas saņēma dāvanā jaunas grāmatas. Lauku bibliotēku atbalsta biedrības vadītāja Biruta Eglīte uzsvēra, ka līdz vēlēšanām vēl tālu, tāpēc šoreiz svētkos nebija politisku debašu, toties ciemos ieradās izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdātajas vietnieks Edgars Grigorjevs, lai kopā ar novada izglītības darbiniekiem un iedzīvotājiem piedalītos „Latvijas Avīzes” rīkotajā diskusijā „Kas ir laba izglītība?”.

Ministre pastāstīja, ka jaunajā modelī skolotāju atalgojums ir atkarīgs arī no skolēnu skaita klasē un tiek noteikts robežās no 760 līdz 1000 eiro mēnesī par vienu amata vienību. Uz lielāko atalgojumu - 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas varēs pretendēt pedagogi, kas strādā skolās, kurās vidējais bērnu skaits klasē nav mazāks par 25 skolēniem.

Šonedēļ valdība skatīs noteikumus, kuros iekļauts nosacījums, ka minimālais skolēnu skaits vidusskolas klases atveršanai ir 12 skolēni. Tas nozīmē, ka pašvaldības, kurās būs mazāk skolēnu, valsts finansējumu nesaņems un draud vidusskolu slēgšana vai apvienošana. Valstī šādas skolas pašlaik ir aptuveni 80. Pašvaldība var arī uzturēt skolu par saviem līdzekļiem, taču ministrija šajā gadījumā apšauba izglītības kvalitāti. 

Visu rakstu lasiet 11. augusta numurā.