„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+16.1 °C
daļēji mākoņains

Bezmaksas asinīm ir dzīvības cena

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) nācis klajā ar iniciatīvu atteikties no atlīdzības izmaksas donoriem, lai uzlabotu donoru asins un asins komponenšu kvalitāti un drošību. Atlīdzības izmaksas atteikuma galveno iemeslu sarakstā nav minēta vēlēšanās ietaupīt, lai gan ir zināma precīza summa, kuru 2015. gadā centrs izmaksās donoriem visā Latvijā – 369 431 eiro.

Pasaules veselības organizācija un ES direktīva nosaka, ka donori, kuri ziedo asinis bez atlīdzības, ir uzticamāki. Viņiem nav iemeslu slēpt svarīgu informāciju, kas varētu ietekmēt asins un asins komponenšu kvalitāti, jo viņi nodod asinis, vēloties palīdzēt cilvēkiem. Un tas ir galvenais iemesls, kura dēļ centrs plāno atteikties no atlīdzības izmaksas, skaidro centra pārstāve Zane Mistre. Priekšlikumam vēl jāgūst Ministru kabineta atbalsts, tas varētu notikt gada laikā. Ja VADC iniciatīva tiks atbalstīta, ietaupītos līdzekļus novirzīs donoru saziedoto pārtikas paku papildināšanai ar veselīgiem produktiem, kā arī vērtīgu dāvanu iegādei donoriem.

Centra iniciatīva izraisījusi daudz jautājumu, piemēram, kāpēc tas netika izdarīts agrāk, vai valstī neizveidosies asins deficīts, kas dažkārt radās arī pie pašreizējās kārtības.

Nav noslēpums, ka daļa donoru nāk nodot asinis, lai saņemtu naudu. Atkarībā no pašvaldības, atlīdzība var būt līdz 10 eiro. Valsts izmaksā donoram 4,27 eiro, šai summai klāt nāk līdzekļi, kas noteikti pašvaldības saistošajos noteikumos, piemēram, Daugavpilī deklarētie iedzīvotāji papildus saņem 4 eiro, savukārt Daugavpils un Ilūkstes novada iedzīvotāji – 6 eiro.

Visu rakstu lasiet 11. augusta numurā.