„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+0.1 °C
apmācies

Ceļš uz Aglonu mērāms lūgšanu kilometros

 

Aglonā var rast atbildi uz jautājumu, kāda ir mana ticība un cik vērtīgi ir noietie vai nobrauktie kilometri, „Latgales Laikam” sacīja daugavpiliete Jana Ķapsņa. Viņa uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas svētkiem, ko tradicionāli svinējām 14. un 15. augustā, ratiņkrēslā maršrutā „Bebrene-Aglona” 11 dienās pievarēja 220km.

Jana pastāstīja, ka jaukais priesteris Arnis Maziļevskis vadījis svētceļotāju grupu pa daudziem Ilūkstes novada ceļiem, tad devušies uz Aglonu. „Visi kilometri ir lūgšanu kilometri. Manī beidzot ir tā apziņa, ka Dievs ir klātesošs itin visā, ka Dievs ir ar mani. Tā ir Svētā Gara dāvana, ka, pieņemot Svēto komūniju, varēju stāvēt kājās. Ceļā visi palīdzēja, mums, 4 cilvēkiem ratiņkrēslos, stūma ratiņus, cienāja ar āboliem,” teica Jana.

Gandrīz 200 svētceļnieki, apvienojušies 50 grupās, līdz Aglonai atnāca kājām vai ar velosipēdiem, vēl 60 000 bija ieradušies automašīnās vai autobusos. Aglonas svētkos piedalījās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Saimes priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Latgales pašvaldību vadītāji.

Tālāko ceļu -- vairāk kā 600km -- bija pievarējuši Čehijas un Talsu velosvētceļnieki, jaunākajam svētceļniekam bija 3 mēneši, bet vecākajam -- 86 gadi, apkopojis Aglonas bazilikas informācijas centrs.  

Par Aglonas Dievmātes svētku nozīmi runāja gan apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Pedro Lopess Kintana, Latvijas bīskapi un priesteri, gan Valsts prezidents. Apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Latvijai deva apustulisko Dieva svētību.

 Visu rakstu lasiet 18. augusta numurā.