„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+13.9 °C
daļēji mākoņains

Manas mājas ir šeit, Latvijā

 

„Šef!” – tā godbijīgi grupas „Amber Sounds Quartet” dalībnieki uzrunā savu līderi – dziedātāju Lanu Frančesku. Kolektīvā valda nespiesta un vienlaikus cieņas pilna gaisotne, visi tās dalībnieki ir jauni cilvēki, savas jomas profesionāļi, kuri ļoti mīl mūziku. Par to skatītāji varēja pārliecināties pasākumu cikla „Muzikālais augusts” koncertā.

Katram grupas dalībniekam Daugavpils ir brīnumaina pilsēta, piemēram, perkusionists Dmitrijs Jevsikovs šeit nav bijis 15 gadus, tāpēc viņam pilsēta bija kā atklājums. „Man jāpiešķir Latgales nopelniem bagātā mākslinieka nosaukums, jo tautas skaitīšanā, kad tika uzdots jautājums par valodu, es ieliku ķeksīti ailē „latgaliešu”,” viņš nopietni stāsta. Saksofonists Jānis Lemežis ir no Liepājas, neskatoties uz attālumu, viesojas šeit diezgan bieži, viņš spēlējis kopā ar brāļiem Auzāniem. „Dzīvo mašīnā,” tā par viņu saka kolēģi. Daugavpilī ir bijis arī pianists Edgars Jass. Savukārt Lana Frančeska saka, ka dzimto pilsētu ik reizi atklāj no citas puses, viņa redz izmaiņas tās veidolā, kuras priecē un vieš cerību par labāku nākotni.

 

Daudzi daugavpilieši pazīst Lanu, pateicoties viņai māmiņai Jeļenai Švilpei, kuras vadītais bērnu kolektīvs „Pumpuriņi” bija pazīstams tālu aiz Daugavpils un Latgales robežām. Kad ģimene pašās deviņdesmito gadu beigās aizbrauca no Daugavpils, turpināja darīt iemīļoto darbu, pašlaik Rīgā ir skatuves mākslas skola – studija „Pumpuriņi”, septembrī ieplānota divu filiāļu atklāšana.

Lanai ir tikai divdesmit septiņi gadi, bet viņa jau guvusi starptautiskus panākumus, izstudējusi un strādājusi dažādās valstīs. Lana mācījās Daugavpils mūzikas koledžā, pēc tam absolvēja Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu. 2011. gadā ieguva bakalaura grādu mūzikas un teātra specialitātē Glāzgovas universitātē (Skotija).

 

Visu rakstu lasiet 21. augusta numurā.