„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Slutišķu vecticībnieku sētas otrā elpa

Slutišķu vecticībnieku sēta pēc renovācijas ir ieguvusi otro elpu, 26. augustā uzsvēra Daugavpils novada pašvaldības pārstāvji, celtnieki un projektētāji, kuri kompleksu pieņēma ekspluatācijā. Slutišķu ciema atklāšana ir ieplānota 16. septembrī.  

Naujenes novadpētniecības muzejs pirms restaurācijas Slutišķu vecticībnieku tradicionālo apbūvi prezentēja, rādot senu koka dzīvojamo ēku un saimniecības ēkas pamatus, bet tagad muzeja direktore Evita Kusiņa-Koļesņika un viņas kolēģes tūristus vedīs uz pavisam jaunu ēku, kas uzbūvēta no priedes baļķiem, apjozta ar augstu koka žogu. Jaunos koka logus rotā svaigi kokgriezumi. Pagalmā varēs nokļūt pa lielajiem un mazajiem vārtiem. Pie mājas ir izrakta vindas aka, uzstādītas šūpoles, tālāk aiz dzīvojamās mājas uz vecajiem pamatiem ir uzslieta saimniecības ēka. Dzīvojamo istabu rotā krāsns, lūgšanu stūrītis ar ikonu un krustu, gulta, šūpulītis, sadzīves priekšmeti, tostarp vērpjamais ratiņš un koka trauki.

Savukārt saimniecības ēkā būs jauna ekspozīcija „Zirgvilkmes darba rīki Daugavpils novadā”. Tur ir rati, ragavas, svētku ore, ar ko baznīcā braukt, zirgu iemaukti, pakavi. Pie sienām redzamas senas fotogrāfijas, kas stāsta par vecticībnieku dzīvi.  

Visu rakstu lasiet 1. septembra numurā.