„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Ūdens līmenis Daugavā nokrities līdz vēsturiskajam minimumam

Daugavpilī un tās apkaimē ir vērojama agrāk neierasta aina – Daugava, kuras vārdā nosaukta pilsēta, izsīkusi tik ļoti, ka daudzviet izveidojušās salas, bet zem dzelzceļa tilta var aiziet līdz otram krastam, gandrīz nesamērcējot kājas. Arī Ruģeļu apkaimē ir izveidojušās vairākas salas.

Saskaņā ar Latvijas un Baltkrievijas hidroloģisko staciju datiem, pašlaik ūdens līmenis Daugavā (Rietumu Dvinā) ir noslīdējis viszemāk visā tā novērošanas vēsturē. Tamlīdzīgu ainu neatceras arī Daugavpils domes civilās aizsardzības organizators Vladislavs Ruskuls. Pēc viņa teiktā, ūdens līmenis nokrities līdz rādītājam -67 cm no nulles atzīmes. Salīdzinājumam – pērn palu laikā ūdens līmenis upē pacēlās 7 m 96 cm virs nulles. „Ūdens līmenis upē ir kritisks. Kā galveno iemeslu var minēt to, ka ziemā gandrīz nebija sniega segas (sekas – nebija ierasto pavasara palu) un sausā vasara,” teica V. Ruskuls. Viņš nepiekrīt speciālistu viedoklim, kuri apgalvo, ka ūdens līmeni Daugavā esot ietekmējusi HES celtniecība Baltkrievijā. „Baltkrievi savu ūdeni nolaiž, netur, kā tas ir Pļaviņu un Ķeguma HES,” saka V. Ruskuls.

Visu rakstu lasiet 1. septembra numurā.