„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Staņislavs Pučka: „Piensaimniekam ir jāizdzīvo!”

Kad Ilūkstes novada Pilskalnes pagasta kooperatīvās sabiedrības „Dubezers” vadītājam Staņislavam Pučkam jautā, kā viņš saimnieko piena iepirkuma cenu krīzes apstākļos, viņš visiem saka vienu un to pašu: „Piensaimniekam ir jāizdzīvo! Ja Latvijā nebūs piena nozares, tad te nebūs nekā. Piena nozare ir ne tikai nodokļi un darba vietas, tas ir arī dzīvesveids.”

Piena nozarei, tāpat kā jebkurai citai jomai, kur cilvēki iegulda darbu un naudu, būtu jābūt pelnošai , tomēr S. Pučka ir aplēsis, ka zemnieks, saņemot piena naudu 21 centu par litru pie piena pašizmaksas 30 centi, piena nozari nekādi nevar uzskatīt par biznesu.

„Tagad zemnieki cenšas samazināt piena pašizmaksu. Mēs govis turam tikai ganībās, līdz ar to elektrību tērējam mazāk. Fermas patēriņš ir ļoti liels, esam atteikušies arī no dārgajiem mikroelementiem un melases, tāpēc izslaukumi ir kļuvuši mazāki. Tagad dienā izslaucam par 200 l piena mazāk. Vairs nepērkam arī piena pulveri, teļi dzer mūsu pašu govju pienu. Cenšamies izdzīvot līdz brīdim, kad piena cena atkal kļūs normāla,” pastāstīja lauksaimnieks.    

Visu rakstu lasiet 1. septembra numurā.