„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Lielās ražas Latgalē šogad varētu veicināt cenu kritumu

Lai arī pavasaris šogad atnāca ar novēlošanos un vasaru tā īsti arī neredzējām, lauksaimnieki savus apcirkņus un pagrabus ar ražu piepildījuši pāri malām, atzīst Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Daugavpils nodaļas vadītājs Guntars Melnis. Šogad laba raža padevusies gan augļkopjiem, gan dārzeņu un graudu audzētājiem, taču līdz ar lielo ražīgumu krītoties iepirkuma cenas.

„Jau gadiem pieredze liecina, ka sliktā gadā cenas aug, bet labā – krīt. Varam priecāties par labu ražu, taču jācenšas ražu saglabāt un pārdot laikā, kad cenas būs augstākas, piemēram, ziemā un pavasarī,” saka G. Melnis. Viņš atzīst, ka joprojām Latvijā izpaliek posms starp audzētāju un tirgotāju, piemēram, sakņu bāze, kas uzpirktu no zemniekiem ražu, tāpēc audzētājiem pašiem jādomā, kur un par cik savu produkciju realizēt.

Guntars Melnis atzīst, ka graudaugu raža šogad Latgalē esot izcila – līdz pat 6 tonnām no hektāra. Vairums zemnieku to nebija prognozējuši un nepaguva laikus sagatavoties, tāpēc līdz lietavām tika novākti tikai 75% graudaugu, jo nebija pietiekami vietas graudu uzglabāšanai. Pārsvarā ir novākti ziemāji, bet uz lauka vēl savu kārtu gaida vasaras rapsis, lauku pupas, mieži un auzas.

Visu rakstu lasiet 11. septembra numurā.