„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Indra gatavojas ķirbju ballei

19. septembrī Indras pagastā notiks neparasts pasākums – ķirbju balle, kurai vietējie ļaudis cītīgi gatavojušies visu vasaru. Katrs varēs dalīties savā pieredzē ķirbju audzēšanā un to pielietojumā. Dārzos izaugušie ķirbji tiks svērti un mērīti, nosakot šā gada skaistāko, interesantāko un brangāko eksemplāru, kā arī notiks ķirbju našķu degustācija.

Idejas autore ir Indras pagasta lauku konsultante Valentīna Bārtule, kura nolēmusi palīdzēt vietējiem apgūt jaunu pieredzi dārzkopībā. Valentīna atzīst, ka pagastā tiek audzēti dažādu šķirņu kartupeļi un iepriekš rīkota kartupeļu balle, bet ķirbjus audzē retais. Izstudējot informāciju par šo neparasto dārza ogu, Valentīna uzzinājusi daudz vērtīga, tāpēc nolēmusi dalīties arī ar pagasta iedzīvotājiem, rīkojot pavasarī semināru par ķirbju šķirnēm, to audzēšanu un pielietojumu. Semināra laikā tika degustēta ķirbju-ābolu sula un citi ķirbju našķi, kā arī bija arī iespēja iegādāties dažādas ķirbju sēklas, kas nāk no dārzniecības „Neslinko”. Interese bija ļoti liela, audzēt ķirbjus šogad pieteikušās vismaz 20 saimniecības pagastā. Augusta nogalē Indras ķirbju audzētāji devās pieredzes apmaiņas braucienā uz saimniecību „Lejasvagali” Rūjienas novadā, kurā tiek audzētas vismaz 80 ķirbju šķirnes. Pati Valentīna savā dārzā iestādījusi 15 ķirbju šķirnes, mēģinot izaudzēt arī līdz šim neredzētus ķirbjus.

Lauku konsultante domā, ka Indras iedzīvotāji varētu pievērsties mājražošanai, gatavojot no pašu izaudzētiem ķirbjiem gardu marmelādi un sukādes, ko piedāvāt tūristiem.

Visu rakstu lasiet 18. septembra numurā.