„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
apmācies

Ministrs aicina zemniekus izvērtēt, vai palikt piena nozarē vai meklēt citu

18. septembrī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apmeklēja paipalu fermu „Eka paipalas” Sventes pagastā, atzīstot, ka tā ir Eiropas līmeņa ražotne, savukārt vēlāk ar novada lauksaimniekiem sprieda, kā pārvarēt piena cenu krīzi, aicinādams izvērtēt, vai ir jāpaliek piena nozarē vai jāatrod cita nozare.

Tikšanās ar dažādu nozaru lauksaimniekiem notika pēc Daugavpils novada pašvaldības ierosinājuma. Domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska uzsvēra, ka tik pamatīgu piena cenu krīzi piensaimnieki piedzīvo pirmo reizi. Sventes pagasta z/s „Stārķi” saimnieks Roberts Jonāns, kas, protestēdams pret piena sektorā notiekošo, pirmais Latvijā par brīvu atdeva pienu pilsētniekiem, sacīja, ka bankrotējot piensaimniekiem, bezdarbnieku kļūs vairāk un diezin vai tas varētu būt izdevīgi valstij. „Ja mums būtu tāda cena kā Polijā -- 30 un vairāk centi, tad mēs varētu dzīvot, bet piena cena šobrīd ir 19 -- 20 centi. Kombināti samazina piena iepirkuma cenu, citus savus izdevumus nesamazina,” sacīja zemnieks. Demenes pagasta piena lopkopības SIA „BAR” īpašnieks Romualds Bleiders papildināja: „Mēs savā protesta akcijā gribējām parādīt, ka pienu pārdodam par 19, bet veikals mūsu pienu pārdod par 90 centiem. Tas nav godīgi.”

J.Dūklavs teica, ka Briselē jau meklē risinājumu, kā piena cenas ietekmēt lielveikalos. Viņš piena cenu krīzes sakni Latvijā saskata vājajos kooperatīvos un kombinātu nespējā konkurēt ārpus valsts, tāpat vājpiena pulvera cenu kritumā pasaules tirgū. „Esmu runājis ar piena kombinātu vadītājiem, lai viņi iepērk visu pienu. Ir kombināts, kuram pietiek 200 t, taču tas iepērk 400 t. Bet es kā ministrs nevienam kombinātam nevaru pavēlēt pienu iepirkt par tādu un tādu cenu.”

Visu rakstu lasiet 22. septembra numurā.